Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

'Europese bankensector moet meer doen om klimaatrisico's te beheersen'

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft een nieuw ESG-dashboard gelanceerd om beter inzicht te geven in de klimaatgerelateerde risico’s binnen de bankensector van de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte (EER). Dit dashboard bevat belangrijke indicatoren die banken en toezichthouders helpen om klimaatrisico’s te monitoren en onderling te vergelijken.

European Banking Authority 28 April 2025

Het dashboard is gebaseerd op informatie die banken hebben vrijgegeven in hun verplichte ESG-rapportages ("Pijler 3-rapportages"). Het kijkt naar klimaatrisico’s vanuit twee invalshoeken: transitie- en fysieke risico’s. Daarbij wordt onder andere gemeten hoeveel groene financiering banken verstrekken, zowel volgens de officiële EU-Taxonomie als op basis van hun eigen interne definities van ‘groen’.

Uit de eerste gegevens blijkt dat banken in de EU aanzienlijk blootgesteld zijn aan transitierisico’s. Gemiddeld had 61% van de bancaire leningen en investeringen per juni 2024 betrekking op sectoren die sterk bijdragen aan klimaatverandering. In veel landen ligt die blootstelling zelfs boven de 70%. Dit is wel een lichte daling ten opzichte van eind 2023, toen het gemiddelde nog 64% bedroeg. De EBA wijst erop dat deze risico’s vooral groot kunnen worden als bedrijven te maken krijgen met strengere duurzaamheidsregels, technologische veranderingen moeten doorvoeren of geconfronteerd worden met veranderende voorkeuren van consumenten.

Wat betreft fysieke risico’s – zoals schade door extreme weersomstandigheden – lijken banken minder kwetsbaar. In de meeste landen ligt minder dan 30% van hun kredietportefeuilles in gebieden met verhoogd fysiek risico.

Een andere belangrijke uitkomst uit het dashboard is dat de zogeheten groene activaratio (Green Asset Ratio, GAR) nog altijd laag blijft. Gemiddeld komt de GAR voor leningen in de EU/EER uit op 6% medio 2024, een lichte stijging ten opzichte van 5,8% eind 2023. Volgens de EBA heeft deze lage score vooral te maken met het feit dat veel economische activiteiten momenteel nog niet voldoen aan de strikte eisen van de EU-Taxonomie.

De EBA heeft aangekondigd het ESG-dashboard regelmatig te zullen actualiseren en verder te verfijnen, zodat ontwikkelingen in klimaatrisico’s en groene financiering beter kunnen worden gevolgd.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter