Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Europese ngo's: ‘Europese ministers, geef de trein voorrang’

Samen met 35 milieuorganisaties uit verschillende Europese landen roept Natuur & Milieu de Europese transportministers, waaronder Cora van den Nieuwenhuizen, op om het Europese Year of Rail 2021 aan te grijpen om internationaal treinverkeer sterk te verbeteren.

Natuur & Milieu 11 mei 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Op 3 juni komt de Europese Transportraad bij elkaar. Door deze raad van Europese ministers worden belangrijke beslissingen genomen over de toekomst van internationaal treinverkeer. Natuur & Milieu pleit samen met onder andere GermanWatch, Greenpeace Europa en RAC France voor concrete acties in 2021 om de trein beter te laten concurreren met de luchtvaart binnen Europa.

“Het Europese Year of Rail is het moment om stappen te zetten richting een echte verbetering van het spoornetwerk van Europa. Dit is een belangrijke voorwaarde om ervoor te zorgen dat we minder gaan vliegen, vooral op afstanden tot circa 750 kilometer wat veertig procent van alle vluchten vanuit Nederland betreft. Wij vragen onze minister om nu concrete en ambitieuze maatregelen te nemen voor de komende jaren om ervoor te zorgen dat trein de voorkeur krijgt bij elke reiziger”, zegt Rob van Tilburg, Directeur Programma’s van Natuur & Milieu.

De organisaties pleiten onder andere voor dertig nieuwe treindiensten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur die beter kan worden benut. Ook is het financieren van nieuw materieel (treinstellen) belangrijk voor de concurrentie op het spoor. Het ticket-systeem moet verbeterd worden waardoor het makkelijker wordt om één ticket te boeken voor de hele reis. Bovendien moet het makkelijker worden gemaakt voor nieuwe vervoersmaatschappijen om treindiensten aan te bieden.

Nu is het moment om te investeren in concrete verbetering van internationaal treinverkeer omdat de klimaatcrisis vraagt om een verandering in ons reisgedrag.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter