Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Fikse investering in waterstofpijpleidingen

Het Nederlandse bedrijf Strohm krijgt in totaal 14 miljoen euro van diverse investeerders om de productie van waterstofpijpleidingen op te schalen.

H2Platform 17 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het geld komt van investeringsmaatschappij HydrogenOne Capital Growth. Eerder hebben Shell Ventures, Chevron Technology Ventures en Evonik Venture Capital al geïnvesteerd waarmee het totaal aan investeringen nu is opgelopen naar 14 miljoen euro.

Waterstofmolecuul en de uitdaging

Strohm ontwikkelt en produceert al jarenlang pijpleidingen voor transport van vloeistoffen en gassen. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in IJmuiden heeft, sterk gefocust op leidingen voor transport van waterstof. Het vergt de nodige expertise om waterstof binnen de buizen te houden. Het is het kleinste molecuul, waardoor aan de dichtheid van buiswanden hoge eisen worden gesteld.

Thermoplastic Composite

Strohm is op dit moment marktleider met design en productie van zogenaamde Thermoplastic Composite pijpleidingen (TCP). Die zijn goedkoper dan stalen buizen en bij de productie komt 50% minder CO2 vrij. De TCP leidingen zijn licht, corrosievrij en bovendien flexibel, wat ze zeer geschikt maakt voor gebruik op de zeebodem.

Transport groene waterstof van zee

De investeerders zien in Strohm de juiste partner om snel een netwerk van pijpleidingen te realiseren voor transport van groene waterstof van windparken op zee (waaronder de Noordzee) naar het vaste land. Alleen al in de Noordzee komen er windmolens die straks tot aan 9 gigawatt aan groene waterstof op zee produceren. Dat is veel en daarvoor is een flinke infrastructuur onder water nodig om de waterstof aan land te krijgen.

Tot negen keer meer energie dan elektriciteitskabel

Martin van Onna, Managing Director van Strohm: “TCP kan tot aan negen keer meer energie in de vorm van waterstof transporteren dan een elektriciteitskabel. Bovendien is waterstof op te slaan, waardoor de windmolens continu kunnen blijven produceren. Dankzij de investeringen kunnen we onze productiecapaciteit in Nederland aanzienlijk vergroten om aan de vraag in deze opwindende en groeiende markt te beantwoorden.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter