Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Gasunie en STORAG ETZEL werken samen aan waterstofopslag in Duitsland

Gasunie wordt partner in het H2CAST-pilotproject voor waterstofopslag in de Etzel cavernes in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Dat maken STORAG ETZEL en Gasunie vandaag bekend. Voor Gasunie is deze deelname een eerste stap om ook in Duitsland ondergrondse opslag voor waterstof te ontwikkelen.

GasUnie 17 januari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Met H2CAST, dat staat voor H2 CAvern Storage Transition, willen STORAG ETZEL en Gasunie met projectpartners grootschalige opslag van waterstof mogelijk maken in de zoutcavernes bij het Duitse Etzel.

De eerste stap hierin is een pilotproject, waarbij twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt worden voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026.

De locatie van de opslagcavernes in Etzel is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk HyPerLink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.

Han Fennema, CEO Gasunie: "Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in het toekomstige energiesysteem, vooral voor de verduurzaming van de industrie. Voor een goed functionerende waterstofmarkt is grootschalige opslag van waterstof een cruciaal onderdeel. Gasunie heeft de ambitie om zoutcavernes voor waterstofopslag te ontwikkelen in zowel Nederland als Duitsland."

STORAG ETZEL is verheugd dat Gasunie heeft gekozen voor deelname aan het H2CAST-project in Etzel dat begin 2022 al van start is gegaan.

Boris Richter, Managing Director van STORAG ETZEL: "De industriële schaalbaarheid van de ondergrondse opslag is uniek voor de H2CAST-pilot. Gasunie zal het projectconsortium optimaal versterken, wat van strategisch belang is voor de locatie Etzel. Het pilotproject is een startpunt voor een toekomstige waardeketen om de opschaling van de internationale waterstofmarkt mogelijk te maken."

Het H2CAST-pilotproject wordt mede gefinancierd door de deelstaat Niedersachsen en de federale Duitse overheid.

STORAG ETZEL en Gasunie werken in dit pilotproject samen met de partners DEEP.KBB, DLR, HARTMANN Valves, SOCON en TU Clausthal.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter