Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Gasunie en Vopak gaan samen toekomstige open access waterstof importterminal infrastructuur ontwikkelen

Gasunie en Vopak hebben vandaag aangekondigd dat zij een samenwerkingsovereenkomst zijn aangegaan. Het doel is om gezamenlijk toekomstige terminalinfrastructuur te ontwikkelen die de noodzakelijke invoer van waterstof in Noordwest-Europa via Nederlandse en Duitse havens mogelijk zullen maken. Beide partijen hebben samengewerkt in de Gate LNG-terminal in de haven van Rotterdam die in 2011 in gebruik is genomen.

Gasunie 2 mei 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Naast binnenlandse productie van waterstof wordt grootschalige import van groene waterstof essentieel voor het behalen van de Europese Green Deal en de Fit for 55-doelstellingen. Importinitiatieven ontwikkelen zich snel: de eerste importstromen naar Duitsland en Nederland worden verwacht tegen 2025. Er moeten wereldwijde toeleveringsketens en logistieke infrastructuur worden ontwikkeld en geëxploiteerd om de invoer van groene waterstof, die nodig is voor de energie- en grondstoffentransitie, te vergemakkelijken.

De samenwerkingsovereenkomst omvat importprojecten voor waterstof via groene ammoniak, liquid organic hydrogen carriers en vloeibare waterstoftechnologieën. Om producten als waterstof en ammoniak veilig en betrouwbaar te kunnen behandelen, zijn hoogwaardige infrastructuur en operaties nodig. Vopak en Gasunie zullen zich richten op de ontwikkeling van importinfrastructuur met betrekking tot opslag die verdere distributie van waterstof naar eindgebruikers mogelijk maakt (bijvoorbeeld door middel van pijpleidingen, schepen, weg en spoor) en bijdraagt aan de voorzieningszekerheid in Noordwest-Europa. Beide partijen hebben een lange staat van dienst op het gebied van de ontwikkeling van infrastructuur en de veilige opslag en behandeling van dit soort producten.

Als onafhankelijke infrastructuurbedrijven zullen Gasunie en Vopak zich uitsluitend richten op de ontwikkeling en veilige en betrouwbare exploitatie van open access infrastructuur. Open access logistieke infrastructuur, die beschikbaar is voor alle marktpartijen, is het meest effectief, zowel vanuit het oogpunt van de kosten als de ecologische voetafdruk. Het kan de invoer en het gebruik van groene energie naar een breed scala van eindmarkten verder versnellen. Op 11 april 2022 maakten Gasunie, Vopak en HES International bekend dat zij hun krachten bundelen om een importterminal voor een waterstofdrager te ontwikkelen in de haven van Rotterdam, genaamd ACE Terminal.

Ulco Vermeulen, Director Business Development Gasunie: "Met deze overeenkomst zetten Vopak en Gasunie hun jarenlange succesvolle samenwerking voort. Waterstof is een essentieel onderdeel van de duurzame energiemix van de toekomst. Ons gezamenlijke doel is om de internationale waterstofwaardeketen mogelijk te maken door te voorzien in de noodzakelijke importinfrastructuur. Als duurzaam energie-infrastructuurbedrijf fungeren wij al als linking pin voor de energietransitie in diverse publiek-private samenwerkingsverbanden in Nederland. Met deze overeenkomst kunnen Vopak en Gasunie een rol spelen in het transport, de opslag en de import als onderdeel van de internationale waterstofwaardeketen."

Frits Eulderink, lid van de Raad van Bestuur en COO van Koninklijke Vopak N.V., licht toe: "We zijn verheugd dat we onze samenwerking met Gasunie kunnen uitbreiden tot na onze succesvolle Gate LNG-terminalactiviteiten in de haven van Rotterdam en gezamenlijk essentiële infrastructuur kunnen ontwikkelen ter ondersteuning van de energietransitie. We kijken ernaar uit om samen met Gasunie te werken aan de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur voor de toekomstige vitale producten."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter