Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Gasunie mag van minister investeren in Duits waterstofnetwerk

Gasunie gaat investeren in het Duitse waterstofnetwerk, maakte de minister van Financiën vorige week bekend. Opvallend, aangezien de verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse overheid niet wil lukken. Risico-mitigerende en geheime afspraken moeten zorgen dat Nederland met Gasunie Deutschland niet in een vergelijkbare situatie terecht komt.

21 mei 2024

Artikelen

Artikelen

Principebesluit

Vorige week gaf demissionair minister van Financiën Steven van Weyenberg in een kamerbrief goedkeuring voor het principebesluit van Gasunie. De staatsdeelneming mag daardoor investeren in de ontwikkeling van het Duitse waterstofnetwerk.

Gasunie Deutschland is een dochteronderneming van Gasunie in Nederland en beheert 4.600 kilometer aan aardgasleidingen in Noordwest-Duitsland. Ze zijn als één van de vijftien Duitse netbeheerders betrokken bij het ontwikkelen van het Kernnetz, het Duitse waterstofnetwerk. Een gedeelte van het Duitse aardgasnetwerk zal in waterstofleidingen worden omgezet. Met het principebesluit legt Gasunie de intentie vast om in het Duitse Kernnetz te investeren.

Publiek belang

Gasunie vroeg de minister om goedkeuring van het principebesluit. Van Weyenberg is als minister van Financiën aandeelhouder van Gasunie en gaf deze toestemming na overleg met het kabinet. De minister gaf wel een aantal bedrijfsvertrouwelijke voorwaarden mee aan Gasunie, zodat de investering in lijn met het “Nederlandse publieke belang” en “beheersbaar” blijft.

Volgens de minister is het publieke belang van Gasunie “het borgen van de zekerheid en betaalbaarheid van transport en de leveringszekerheid van energie.” Buitenlandse investeringen kunnen hier volgens hem ook aan bijdragen, maar de minister zal daar wel kritischer op toetsen, schrijft hij in de Kamerbrief.

“Het Nederlandse publieke belang is gediend met een tijdige integratie van de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt. De Duitse ontwikkeling biedt een positieve impuls voor de Nederlandse ambities”, onderbouwt hij.

Verkoop Tennet Duitsland

Het bericht over de investering van Gasunie Deutschland komt op een moment waarop de verkoop van netbeheerder TenneT Duitsland niet lijkt te willen vlotten. De minister onderschrijft eenzelfde situatie te willen voorkomen “waarbij de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor een kapitaalbehoefte van een buitenlandse dochter van een staatsdeelneming.”

De Duitse staat voert tot 1 juli 2024 begrotingsbesprekingen. Voor die datum moet er volgens Van Weyenberg een afspraak liggen over de prijs die voor Tennet Duitsland betaald wordt, staat in een andere Kamerbrief vorige week. “Echter, inherent aan een onderhandeling is er ook een risico dat het niet lukt om tot een akkoord te komen”, aldus de minister.

De minister verwacht dat de investering van Gasunie wel rendabel is en daarom is er volgens hem geen sprake van een Nederlandse subsidie aan het Duitse waterstofnetwerk. Hij belooft daarbij dat vertrouwelijke, risico-mitigerende afspraken zijn gemaakt die voorkomen dat er een vergelijkbare situatie ontstaat. “Gasunie heeft aan mij aangegeven dat er geen Nederlands kapitaal via stortingen van daadwerkelijk eigen vermogen naar Gasunie Deutschland vloeit en dat Gasunie Deutschland de activiteiten kan financieren op basis van haar eigen kasstromen.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter