Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Generaties denken verschillend over circulariteit

In duurzame gebiedsontwikkeling dreigt het belang van de eindgebruiker uit beeld te verdwijnen. Terwijl maatregelen natuurlijk moeten aansluiten bij de mensen die straks in het gebied gaan wonen, werken of recreëren. Daarom deden wij onderzoek naar duurzame wensen van burgers. Vandaag het thema circulariteit.

30 november 2021

Voor ons bij Over Morgen is circulariteit een belangrijk thema. Steeds vaker is circulariteit een integraal onderdeel van duurzame gebiedsontwikkelingen en worden kansen voor hergebruik en biobased bouwen werkelijkheid.

Onderzoek naar de visie van inwoners van Nederland helpt ons en onze opdrachtgevers bij het werken aan duurzame, circulaire gebiedsontwikkelingen. De uitkomsten helpen ons om nog beter in te spelen op de werkelijke behoefte van de gemiddelde Nederlander, passend bij het gebied en de situatie.

Materiaalgebruik belangrijkste onderdeel circulariteit

Een ruime meerderheid van onze onderzoeksgroep vindt circulariteit belangrijk voor het bevorderen van duurzaamheid en gezondheid in de leefomgeving. Als je mensen vraagt naar wat zij dan precies belangrijk vinden op het gebied van circulariteit, dan ligt de nadruk vooral op materiaal, materiaalgebruik en de demontabiliteit van materialen.

Men vindt het belangrijk dat er op maximaal 500 meter van de woning een inleverpunt van huishoudelijk afval is, dat er milieuvriendelijk isolatiemateriaal wordt gebruikt en dat de bestrating in de woonomgeving is gemaakt van hergebruikt materiaal.

Verrassende visie op houtbouw

Veel minder belangrijk vindt men bijvoorbeeld dat er gereedschap gedeeld kan worden met buurtbewoners of dat de gevels of het frame van het huis van duurzaam hout zijn.

Het is verrassend te zien dat houtbouw niet als belangrijke maatregel ervaren wordt, terwijl het gebruik van natuurlijke materialen wel hoog gewaardeerd wordt. Wij vinden dat hiermee juist grote stappen gezet kunnen worden.

Biobased materialen slaan CO2 op, zijn gezond, goed te industrialiseren en het telen van gewassen voor biobased bouwproducten zonder stikstofuitstoot kan een nieuw verdienmodel kan zijn voor boeren. Vooral in combinatie met industrieel en remontabel bouwen, een element dat juist hoog gewaardeerd werd door de respondenten.

Ouderen waarderen hergebruik meer dan jongeren

Niet iedereen denkt hetzelfde over het belang van circulaire maatregelen. Hergebruik wordt hoger gewaardeerd door ouderen en diegene met een middelbare leeftijd ten opzichte van jongvolwassenen.

Wij verwachten dat dit te maken heeft met dat oudere generaties meer opgegroeid zijn met hergebruik als logische economische oplossing, terwijl de jongere generatie meer is opgegroeid in de weggooieconomie. Daarbij wordt hergebruik ook hoger gewaardeerd door diegenen met een laag inkomen dan met een hoog inkomen.

Delen echt iets voor jongvolwassenen

Betalen naar gebruik en het delen van producten wordt over het algemeen hoger gewaardeerd door de jongvolwassenen en huishoudens die uit 3 of meer personen bestaan.

Wij verwachten dat dit te maken heeft met in hoeverre deze bevolkingsgroepen gewend zijn aan deelconcepten. Jongvolwassenen zijn opgegroeid in een cultuur waarin het normaler is om van diensten gebruik te maken in plaats van producten te kopen. Denk aan muziek (nu Spotify, vroeger LPs en CD’s) of het gebruikmaken van een OV-fiets of deelscooter.

In grotere huishoudens zal men wellicht ook meer gewend zijn met meer mensen gebruik te maken van dezelfde spullen dan in kleinere huishoudens.

Eigenaren versus huurders

Eigenaren en sociale huurders waarderen hergebruik hoger dan private huurders, terwijl deze laatste groep het betalen naar gebruik juist hoger waarderen dan de andere twee categorieën.

Circulaire gebiedsontwikkeling in de praktijk

Bij Over Morgen werken we samen met opdrachtgevers aan circulaire gebiedsontwikkeling. Dit doen we van visie tot heel concreet in ontwerpfases. Van het opstellen van gebiedsvisies en concepten, tot communities of practice en het ontwikkelen van eigen circulaire proeftuinen.

Inzicht in welke doelgroepen meer of minder waardering hebben voor welk type maatregelen helpt ons gericht passende circulaire oplossingen aan te dragen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter