Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Groningen krijgt € 5,8 miljoen Europese subsidie voor waterstoftreinen

In Groningen gaan straks treinen rijden op waterstof op enkele niet geëlektrificeerde trajecten. Hiervoor krijgt de provincie € 5,8 miljoen subsidie uit de laatste ronde van de Blending Facility van de Connecting Europe Facility (CEF). Het CEF-comité, waarin alle lidstaten vertegenwoordigd zijn, stemde hier onlangs mee in.

RvO 5 juli 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht
 
Met CEF ondersteunt de Europese Unie (EU) de uitrol op het Trans-European Transport Network (TEN-T-netwerk) van schone brandstoffen voor spoor- en wegvervoer en scheepvaart en verkeersmanagement op het spoor (ERTMS).

Amsterdam en Groningen

In 5 rondes verleende de EU € 212 miljoen subsidie. Dit geld gaat naar 34 projecten die tank- en laadinfrastructuur verzorgen en emissieloze (uitstootvrije) voertuigen aanschaffen aangeschaft in 9 EU-landen. In Nederland gaat het om laadinfrastructuur en elektrische bussen in Amsterdam, snelladers langs autosnelwegen en waterstoftreinen in Groningen. In totaal krijgen deze projecten bijna € 21 miljoen subsidie uit Brussel.

Nieuw budget voor tank- en laadinfrastructuur

Na de zomer start de Europese Commissie (EC) naar verwachting met een nieuwe blending facility. Hierdoor komt voor de komende 3 jaar € 1,5 miljard subsidie beschikbaar voor tank- en landinfrastructuurprojecten. Voor deze projecten geldt dat ze geld willen lenen bij de Europese Investeringsbank of een andere bank en dat ze de subsidie nodig hebben om dat mogelijk te maken. Emissieloze voertuigen zijn dan niet meer subsidiabel onder CEF. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toetst aanvragen aan het nationale beleid voordat ze in Brussel ingediend worden. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland adviseert partijen die een aanvraag willen indienen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter