Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

Grote brandstofcellenfabriek in Nederland op komst

Nedstack is een van de bedrijven die volgens de Europese Commissie essentieel is voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie in Europa.

H2Platform 28 juli 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

In 1999 is Nedstack opgericht door AkzoNobel als ontwikkelaar en fabrikant van PEM fuel cell power solutions. Kortweg gaat het om brandstofcellen om met waterstof elektriciteit te maken. Het Nederlandse bedrijf beoogt een productiesysteem om op grote schaal deze brandstofcellen te gaan maken. In 2023 is de eerste fase gepland, waarbij een uiteindelijk productiecapaciteit van een gigawatt aan vermogen in 2026 wordt beoogd.

Van gemeenschappelijk Europees belang

De Europese Commissie heeft deze brandstofcellenfabrikant recentelijk als essentieel betiteld door het zogenaamde IPCEI Hy2Tech-programma goed te keuren. Daardoor komt het productiesysteem nu in aanmerking voor subsidie. De IPCEI-regeling is bestemd voor projecten die van gemeenschappelijk Europees belang zijn en in dit geval van belang voor onderzoek naar en ontwikkeling van waterstoftechnologie.

Waterstoftechnologie bevorderen

Nedstack maakt deel uit van het veelomvattende programma om de waterstofwaardeketen in Europa te stimuleren. Het gaat om 35 bedrijven uit 15 Europese lidstaten. Die lidstaten zijn met elkaar bereid om 5,4 miljard overheidssteun te spenderen om waterstoftechnologie sneller van de grond te krijgen. De Europese Commissie moest nog zijn goedkeuring hechten aan deze staatssteun en dat is dus nu gebeurd.

Voortrekker voor waterstof

Nedstack is blij met de goedkeuring voor zijn brandstofcelproductie. “Europa is altijd al een voortrekker geweest voor waterstof en brandstofceltechnologie. IPCEI Hy2Tech en ons Fuel Cell Giga Factory (FCGF) project versterkt de Europese capaciteit om essentiële fabricagetechnologie te ontwikkelen die bijdraagt aan het bereiken van klimaatdoelstellingen, behoud van werkgelegenheid en energiezekerheid”, aldus Arnoud van de Bree, CEO Nedstack.

Gigafabriek brandstofcellen in Arnhem

Nedstack produceert al de componenten en stacks voor brandstofcellen in Arnhem. De vraag is echter vele malen groter dan de capaciteit. Opschalen is dringend nodig om afnemers van voldoende brandstofcellen te voorzien. Anders kunnen ook die bedrijven niet sneller overschakelen naar de inzet van waterstof. Met de goedkeuring van de Europese Commissie is het beoogde nieuwe grotere productiesysteem mogelijk. De gigafabriek komt te staan in Arnhem op het IPKW business park waar Nedstack nu ook al produceert. Formeel moet de Nederlandse overheid nu nog instemmen met toekenning van de subsidie. Dat zal echter geen probleem zijn omdat de overheid sinds 2020 betrokken was bij het tenderproces voor IPCEI.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter