Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Het Nationaal Isolatieprogramma in 1 minuut

Onze visie is dat de warmtetransitie begint met het goed isoleren van woningen. Wij zijn dan ook erg blij dat het Rijk hier prioriteit aan geeft door het invoeren van het Nationaal Isolatieprogramma. We hebben het hele programma doorgenomen en kunnen ons voorstellen dat dit niet iedereen is gelukt. Daarom een samenvatting in 1 minuut met de belangrijkste punten.

8 april 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het Nationaal Isolatieprogramma is erop gericht om 2,5 miljoen woningen snel te isoleren. Hiervoor is in totaal 4 miljard euro beschikbaar tot en met 2030. Het programma beschrijft vier actielijnen. Dit zijn:

Lokale aanpak gemeenten

Gemeenten kunnen plannen indienen bij het Rijk voor een lokale, meerjarige aanpak waarin staat hoe ze de 750.000 koopwoningen met slechte energielabels gaan isoleren, aansluitend bij hun Transitievisie Warmte. Voor deze aanpak is in 2022 69 miljoen gereserveerd, in 2023 39 miljoen en in 2024 42 miljoen. Hoe dit geld kan worden aangevraagd is nog niet bekend, dat werkt het kabinet momenteel uit met de VNG. Hierover wordt eind mei of begin juni meer bekend.

Isoleren van 1 miljoen huurwoningen door verhuurders

Het kabinet wil 1 miljoen huurwoningen naar de isolatiestandaard brengen met normering. Hiervoor komen afspraken met de sector en subsidieregelingen. Over het uitfaseren van 250.000 corporatiehuurwoningen met slechte labels (E, F en G) voor 2028 zijn al afspraken gemaakt met Aedes.

Versneld isoleren 750.000 koopwoningen op eigen initiatief

De ISDE-regeling wordt versoepeld en uitgebreid. Er komt een uitbreiding op de financieringsmogelijkheden en meer voorlichting en een campagne vanuit het Rijk onder de noemer ‘Zet ook de knop om‘ en de website ‘Verbeter je huis‘. De subsidie wordt verhoogd en komt ook beschikbaar wanneer maar één maatregel wordt genomen. Daarnaast onderzoekt het kabinet hoe ook doe-het-zelf-isolatiemaatregelen subsidie kunnen krijgen.

Laagdrempelige maatregelen

Het Rijk zet de aanpak met kleine energiebesparende maatregelen voort, met name gericht op huishoudens die te hard geraakt worden door energiearmoede. Het gaat bijvoorbeeld om tochtstrippen, radiatorfolie en verbruiksdisplays. Hierin wordt samengewerkt met woningcorporaties en gemeenten. Gemeenten kunnen middelen hiervoor aanvragen via de lokale aanpak (actielijn 1).

Lokaal isolatieprogramma

Deze actielijnen hebben wisselwerking met elkaar en het Rijk voorziet dus een belangrijke rol voor de gemeente. Een lokale aanpak, zoals een Lokaal Isolatieprogramma, is nodig om versneld koopwoningen te isoleren met een wijk- of doelgroepgerichte aanpak.

Hoewel het Rijk nog praat met de VNG, zien we nu al dat gemeentes aan de slag gaan met een Lokaal Isolatieprogramma. Zo helpen wij gemeente Gouda met ons stappenplan om te komen tot een lokaal, Gouds Isolatieprogramma.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter