Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Het Parlement neemt vernieuwde regels aan om verpakkingen te verminderen, hergebruiken en recyclen

Woensdag heeft het Parlement zijn standpunt aangenomen over nieuwe EU-brede regels voor verpakkingen, om het voortdurend groeiende afval aan te pakken en hergebruik en recycling te stimuleren.

Europees Parlement 23 november 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit artikel is vertaald door Google Translate

De leden van het Europees Parlement keurden het rapport, dat het mandaat van het Parlement vormt voor onderhandelingen met EU-regeringen, goed met 426 stemmen voor, 125 tegen en 74 onthoudingen.

Verminder verpakkingen, beperk bepaalde soorten en verbied het gebruik van “forever chemicaliën”

Naast de algemene doelstellingen voor het verminderen van verpakkingen die in de verordening worden voorgesteld (5% tegen 2030, 10% tegen 2035 en 15% tegen 2040), willen de EP-leden specifieke doelstellingen vaststellen om plastic verpakkingen te verminderen (10% tegen 2030, 15% tegen 2035 en 20% tegen 2040).

De Europarlementariërs willen de verkoop van zeer lichte plastic draagtassen (minder dan 15 micron) verbieden, tenzij deze om hygiënische redenen nodig zijn of als primaire verpakking voor los voedsel worden aangeboden om voedselverspilling te helpen voorkomen. Ze stellen ook voor om het gebruik van bepaalde verpakkingsformaten voor eenmalig gebruik sterk te beperken, zoals miniatuurverpakkingen in hotels voor toiletartikelen en krimpfolie voor koffers op luchthavens.

Om nadelige gevolgen voor de gezondheid te voorkomen, vragen de leden van het Europees Parlement om een ​​verbod op het gebruik van zogenaamde ‘forever chemicaliën’ (per- en polygefluoreerde alkylstoffen of PFAS’s) en Bisfenol A in verpakkingen die met voedsel in aanraking komen.

Stimuleer hergebruik en navulmogelijkheden voor consumenten

De leden van het Europees Parlement willen de vereisten verduidelijken voor verpakkingen die moeten worden hergebruikt of opnieuw gevuld. Einddistributeurs van dranken en afhaalmaaltijden in de foodservicesector, zoals hotels, restaurants en cafés, zouden consumenten de mogelijkheid moeten bieden om hun eigen verpakking mee te nemen.

Betere inzameling en recycling van verpakkingsafval

De nieuwe regels vereisen dat alle verpakkingen recycleerbaar moeten zijn en moeten voldoen aan strikte criteria die moeten worden vastgelegd in secundaire wetgeving. Er zijn bepaalde tijdelijke vrijstellingen voorzien, bijvoorbeeld voor voedselverpakkingen van hout en was.

De Europarlementariërs willen dat de EU-landen ervoor zorgen dat in 2029 90% van de materialen in verpakkingen (plastic, hout, ferrometalen, aluminium, glas, papier en karton) gescheiden worden ingezameld.

Citaat

Rapporteur Frédérique Ries (Renew, BE) zei: "Recente gebeurtenissen in Europa, en vooral in België, met betrekking tot watervervuiling door PFAS-chemicaliën tonen de dringende noodzaak voor actie aan. Door te stemmen voor een verbod op "voor altijd" verontreinigende stoffen in voedselverpakkingen heeft het Europees Parlement Ik heb laten zien dat het de gezondheid van de Europese burgers wil beschermen. Wat betreft kunststoffen is het contract nagekomen, omdat mijn wetgevingsrapport de kern van het probleem aanpakt door strengere doelstellingen voor de vermindering van afval voor plastic verpakkingen te stellen. Helaas over de circulaire economie en preventie met name de uitkomst van de plenaire stemming is niet zo positief en gaat voorbij aan de realiteit van de cijfers: een stijging van 30% in 2030 als we nu niets doen. Van de 3V’s (Reduce, Reuse, Recycle) is alleen recycling ongeschonden gebleven . Het einde van wegwerpverpakkingen is nog ver weg!"

Volgende stappen

Het Parlement is bereid om gesprekken te beginnen met de nationale regeringen over de definitieve vorm van de wet, zodra de Raad zijn standpunt heeft vastgesteld.

Achtergrond

In 2018 genereerden verpakkingen in de EU een omzet van 355 miljard euro. Het is een steeds grotere bron van afval ; het EU-totaal is gestegen van 66 miljoen ton in 2009 naar 84 miljoen ton in 2021. Elke Europeaan genereerde in 2021 188,7 kg verpakkingsafval, een cijfer dat naar verwachting zal stijgen tot 209 kg in 2021. 2030 zonder aanvullende maatregelen.

Door dit verslag aan te nemen reageert het Parlement op de verwachtingen van burgers om een ​​circulaire economie op te bouwen, verspilling te vermijden, niet-duurzame verpakkingen uit te faseren en het gebruik van plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik aan te pakken, zoals verwoord in de voorstellen 5(1), 5(3). ), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) en 20(3) van de conclusies van de Conferentie over de Toekomst van Europa .

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter