Alexander Heijkamp is sinds mei 2021 Sustainability and CSR Director bij Athlon International. Een rol waarbij verantwoordelijkheid centraal staat, voor de planeet en de maatschappij maar ook voor medewerkers van Athlon, een organisatie die zich richt op het aanbieden van autolease- en mobiliteitsoplossingen. Met zo min mogelijk uitstoot reist hij de overige Athlon landen af om als een soort 'green innovator' te prediken over het belang van duurzame mobiliteit én verantwoord ondernemen. Klimaatweb stelde hem een paar vragen over zijn loopbaan, zijn missie en dromen binnen de duurzaamheidssector.
Ik werk inmiddels ruim 5 jaar bij Athlon als Sustainability & CSR director, of in gewoon Nederlands: Duurzaamheid & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Ik ben verantwoordelijk voor het verduurzamen van onze organisatie zelf en daarnaast ook de mobiliteit bij onze klanten. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor de meer sociale rol van onze organisatie, zoals onze maatschappelijke betrokkenheid, de vitaliteit van onze collega’s en Diversity , Equity an Inclusion . Ik heb het daarom altijd bewust over Sustainability én CSR, omdat het bij ons gaat over het milieu én de sociale impact die we als organisatie op de maatschappij hebben. Geen dag is hetzelfde, maar veel van mijn werk richt zich op het challengen van de status quo, oftewel de ‘zo doen we het nou eenmaal’ houding. Ik heb veel contact met internationale klanten en prospects van Athlon en uiteraard ook veel met mijn collega’s in heel Europa. Dit betekent veel dataverzameling, kennis vergaren en factbased kennis delen en ondersteunen bij product- en dienstontwikkeling. Met storytelling en Leadership by Example , dus zelf het goede voorbeeld geven, proberen we bij Athlon ons netwerk te inspireren om aan te haken bij onze Sustainability and CSR movement . We willen dus echt impact creëren op de onderwerpen waar wij specifieke kennis hebben en we in staat zijn om samen met ons netwerk het verschil te maken.
Ik werkte jarenlang bij de Rabobank, onder andere als Accountmanager voor de zakelijke markt en ook als Sectormanager Mobiliteit. Daarvoor had ik al best veel raakvlakken met mobiliteit in mijn werk, dus de mobiliteitssector was geen onbekend terrein voor mij. Ook heb ik in de tijd bij de Rabobank een Action Learning Executive MBA gedaan bij Business School Nederland. Als afsluiting van deze Executive MBA, deed ik een dissertatie onderzoek over de toegevoegde waarde van de Rabobank. In mijn optiek gaat die namelijk potentieel veel verder dan wat je misschien van een bank verwacht: een zak met geld, een financiering. Ik heb toen met een zestigtal ondernemers een co-creatie dissertatie onderzoek gedaan, met de hoofdvraag: Hoe kunnen wij een belangrijke bank voor jou zijn? Uit het onderzoek bleek dat er veel behoefte was aan kennis en kennissen,; een lerend netwerk om geholpen te worden om de allerbeste ondernemer van Nederland te worden.
De oplossing is gevonden in de Rabo Ondernemersacademie, een Business School die ik heb mogen oprichten en groot mogen maken, dus eigenlijk werd mijn afstudeeropdracht mijn nieuwe baan. Toen dat eenmaal stond en het zelfs de grootste Business School van Nederland was geworden, was ik op zoek naar een baan waar alles voor mij samen zou komen: mijn passie voor mobiliteit, met het actief delen van kennis, anderen beter maken én iets goeds doen voor de wereld. Toen kwam leasemaatschappij Athlon om de hoek, die een CSR Director voor duurzaam ondernemen zocht. Op dat moment nog een blanco vel, want hoewel Athlon toen ook al heel veel goede dingen op dit vlak ondernam, was nog niemand eindverantwoordelijk. Dit vond de toenmalige directie niet goed genoeg, omdat de wereld om een versnelling in duurzaamheid vroeg. Daarom kreeg ik de kans om Sustainability en CSR verder vorm te geven en een movement te starten. Na mijn start in Nederland, nu inmiddels dus zelfs internationaal. Hoe gaaf is dat?
Toen ik in 2018 bij Athlon Nederland startte, ben ik ook meteen gestart met een MVO leergang bij Nyenrode Business Universiteit, wat mij heel erg heeft geholpen om een snelle en impactvolle start te maken. Van daaruit heb ik gemerkt dat heel veel mensen heel graag dingen willen doen of al iets doen op het gebied van duurzaamheid en een iets mooiere wereld. Dat heb ik in mijn rol bij Athlon altijd bij elkaar gebracht. Samen met collega’s hebben we een duidelijke visie, missie en een concrete strategie geschreven en hard gewerkt om dit afgelopen paar jaar bij Athlon Nederland verder uit te rollen en onderdeel te maken van ons DNA.
Anderhalf jaar geleden heeft Athlon International, onze holding (we werken in elf landen), mij gevraagd om een plan te schrijven dat relevant zou zijn voor alle andere Athlon landen. Dat heb ik toen wederom in co-creatie met de andere Athlon landen gedaan. Co- Creating Shared Value zou je het kunnen noemen. Want je moet het uiteindelijk samen doen, je kan het niet alleen. Toen ik het plan had gepresenteerd aan de internationale management board en het positief werd ontvangen, werd dat eigenlijk mijn nieuwe- en huidige baan. Inmiddels werk ik nu alweer zo’n 1,5 jaar bij Athlon International, als Sustainability & CSR Director.
Het is onderdeel van een oplossing om mobiliteit duurzamer te maken en CO2 te reduceren en daarmee de klimaatcrisis, waar we middenin zitten, te helpen kantelen. Wij willen mobiliteit vergroenen en reisgedrag veranderen. Het is heel belangrijk om zowel intern als extern consistent te zijn in wat je zegt en wat je doet. Wil je dit onderwerp echt in je DNA krijgen, dan moet je ook zelf durven veranderen en ook zelf de pijn opzoeken.
Op persoonlijk vlak heb ik thuis inmiddels eenentwintig zonnepanelen op het dak liggen, ik rij alweer een paar jaar volledig elektrisch en onze tweede auto is een plug-in hybride. Daarnaast rijdt mijn zoon op een elektrische brommer en mijn dochter is vegetariër geworden; wij doen meestal met haar mee. We proberen onze CO2 footprint zo laag mogelijk te houden. Een voorbeeld hiervan is afgelopen zomer, toen ik als een echte Dutchie met mijn gezin met de auto en caravan op vakantie ben geweest. Terwijl iedereen zei dat een caravan met een volledig elektrische auto niet gaat, heb ik het toch geprobeerd. Dus volledig elektrisch met een caravan naar het zuiden van Frankrijk en we zijn nog nooit zo relaxt aangekomen. Een beetje zoals Pipi Langkous altijd zei: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!
Sinds ik dit vak beoefen realiseer ik me des te meer dat we zuinig om moeten gaan met energie. Toen ik als Sustainability & CSR Director de visie, missie en strategie van Athlon International had geschreven vond ik het niet goed genoeg om het op papier te houden. Het verhaal moest gaan leven, liefst bij iedere Athlon collega in heel Europa. Daarom heb ik besloten om het verhaal zelf te komen vertellen, in elk land en dus in heel Europa. Aangezien ik met deze rondreis mijn klimaatimpact ook zo laag mogelijk wilde houden en ik onderdeel wil zijn van de ‘Solution’ en niet van de ‘ Pollution ’, heb ik besloten om niet te vliegen maar met de elektrische auto te reizen. Practice what you preach ! 12.000 kilometer in een paar weken. Ik wilde beginnen bij mezelf, want hoe meer je leest, des te meer je je zorgen maakt over klimaat, over biodiversiteit, over CO2 uitstoot. Dus wil ik eigenlijk het liefst niet vliegen, al is dat met een internationale baan soms onvermijdelijk. Het doel van mijn bezoek aan alle Athlon landen was naast het aantonen dat elektrisch rijden in heel Europa nú al goed mogelijk is, ook om te zorgen dat alle collega’s dezelfde woorden en onze zogeheten Impactarea’s van Sustainability en CSR bij Athlon gebruiken en niet alleen weten waar het om gaat, maar ook waarvoor we het doen. Mijn motto is daarom ook : Always start with the WHY.
Ik heb ook mensen aan het denken gezet door zelf continu mijn reisgedrag te evalueren. Zo gaf ik onlangs een lezing voor klanten van Athlon Italië in Rome en reisde ik met de nachttrein in plaats van met het vliegtuig. Dit doe ik ook om te kijken hoe dat gaat en wat ik ervan kan leren. En die kennis en de ervaring kan ik vervolgens weer delen met mijn collega’s en klanten. Op die manier kunnen we met elkaar wellicht het hele systeem kantelen en internationaal reizen echt verduurzamen.
De uitdaging bij internationale samenwerking zit in de volwassenheid op dit onderwerp per markt. Elektrisch rijden zit bijvoorbeeld al veel meer in het DNA van de gemiddelde inwoner in Nederland, dan van iemand op het puntje van de laars van Italië, Spanje of Polen.
Ik wil de allerbeste Sustainability en CSR Director in Europa worden. Mijn doel hierbij is dat ik hierdoor mijn circle of influence maximaal kan vergroten en daardoor veel positieve impact kan creëren. In dat kader zou het mooi zijn als er in elk bedrijf een CSO (Chief Sustainability Officer ) komt, zodat geborgd wordt dat bij elk toekomstig besluit in een organisatie Sustainability én CSR een belangrijke rol krijgt. Dus ‘ doing good business by doing good ’.
Starters raad ik aan een heel duurzaam of groen bedrijf of NGO op te zoeken en daar als junior of als trainee aan de slag te gaan. En tegen mensen die binnenkort in het vak starten, of nét gestart zijn zou ik zeggen: zoek een Sustainability opleiding, verdiep je in het onderwerp en vraag daar ook tijd en een budget voor. Maar los van de opleiding vind ik het nog veel belangrijker dat je intrinsiek nieuwsgierig en vanuit je onderbuik geïnteresseerd bent om de wereld te verbeteren; dan kom je er wel.
Netflix film: Don’t look up
Boek: De verborgen impact van Babette Porcelijn , Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven van Marije van der Made en tot slot mijn favoriete zomervakantie boek: Niet morgen maar nu van Wayne Dyer . Dit laatste boekt helpt me om mezelf scherp te houden in waar ik voor ga en sta in het leven. Daarnaast raad ik de onderstaande top 10 van mijn ‘ Sustainability Spotifylijst ’ aan:
Beds are Burning – remastered (Midnight Oil)
Snow in April – Danny Vera
Big Yellow Taxi – Counting Crows, Vanessa Carlton
Heal the World – Michael Jackson
Man in the Mirror – Michael Jackson
S.O.S. (Mother Nature) – will.i.am.
Don’t Go Near The Water, remastered – The Beach Boys
All the good girls go to hell – Billie Eilish
Walk With You – Autograf , Janelle Kroll
Trouble in the Water (feat. Aaron Fresh, Choklate & Laci Kay) – Common, Malik Yusef, Kumasi