Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

ING stopt met nieuwe financiering voor olie- en gasbedrijven

19 september 2024

ING heeft haar beleid voor energiefinanciering aangescherpt. De bank stopt met onmiddellijke ingang alle nieuwe algemene financieringen, waaronder bedrijfsleningen en obligaties, aan pure upstream olie- en gasbedrijven die blijven investeren in nieuwe olie- en gasvelden.

Dit nieuwe beleid maakt deel uit van ING's recent gepubliceerde "Climate Progress 2024" rapport, waarin de voortgang van de bank in het ondersteunen van klanten bij de transitie naar een koolstofarme economie wordt belicht. Een belangrijke pijler in deze strategie is de zogeheten "Terra-aanpak", waarmee ING haar meest koolstofintensieve sectoren richting netto-nul uitstoot in 2050 wil sturen. Daarnaast heeft de bank aangekondigd dat ze na 2025 geen nieuwe financieringen meer zal verstrekken voor LNG-exportterminals. Dit zijn terminals waar vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas) wordt opgeslagen en geëxporteerd.

De beleidswijziging is onderdeel van een bredere serie maatregelen waarmee ING haar betrokkenheid bij fossiele brandstoffen steeds verder inperkt. Zo stopte de bank in 2022 al met het verstrekken van nieuwe specifieke leningen voor olie- en gasvelden. In 2023 volgde een aankondiging om de financiering van olie- en gasinfrastructuur verder te beperken, evenals het terugschroeven van de financiering van handel in olie en gas via de Trade and Commodity Finance-afdeling. In december 2023 kondigde ING ook aan om tegen 2040 volledig te stoppen met kredietverlening voor olie- en gasexploratie en -productie. Tegelijkertijd wil de bank haar financiering voor duurzame energieprojecten tegen 2025 verdrievoudigen.

Een andere nieuwe maatregel is de introductie van ESG.X, een tool waarmee ING de voortgang van haar klanten op het gebied van klimaattransitie gaat beoordelen. Dit instrument analyseert klimaatgegevens zoals emissies, klimaatdoelen en de aanwezigheid van actieplannen en governance. Na twee jaar zal ING in 2026 duidelijker zicht hebben op de vorderingen van haar klanten. Voor klanten die geen vooruitgang boeken, kan ING striktere voorwaarden stellen of zelfs de financiering stopzetten.

Ook is ING begonnen met het uitbreiden van haar Terra-aanpak naar de aluminium- en zuivelsector. In totaal vallen nu twaalf sectoren onder deze strategie. ING rapporteert dat acht van deze sectoren op schema liggen om de klimaatdoelen te halen, terwijl twee sectoren achterlopen en twee nog niet zijn beoordeeld vanwege een nieuwe beoordelingsmethode.

Steven van Rijswijk, CEO van ING, benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de rol die ING daarin wil spelen: “De urgentie van klimaatverandering wordt steeds duidelijker en ING wil een leidende rol spelen in het versnellen van de wereldwijde overgang naar een koolstofarme economie. We hebben allemaal een rol te spelen en we kunnen het verschil maken voor huidige en toekomstige generaties door samen te werken aan dezelfde doelen.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter