Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Jetten: kans op winning natuurlijke waterstof in Nederland is klein

De geologische omstandigheden waaronder natuurlijke waterstof ontstaat, komen in Nederland nauwelijks voor. Dat laat demissionair minister Jetten (Klimaat en Energie) in antwoorden op Kamervragen weten. Toch loopt er een inventarisatie naar de mogelijke aanwezigheid van ‘witte’ waterstof in Nederland. Ook ziet de minister mogelijkheden voor handel, mocht natuurlijke waterstofwinning op andere plekken in de wereld wel van de grond komen.

19 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Natuurlijke of witte waterstof ontstaat door een chemische reactie tussen water en ijzermineralen in diepere grondlagen van de aarde. Aangezien dit een snelle reactie is en niet een proces van miljoenen jaren, zoals bij fossiele brandstoffen, wordt deze vorm van waterstof als hernieuwbaar gezien (1).

Wereldwijd zijn er vooralsnog weinig winlocaties van witte waterstof bekend. Volgens wetenschappers komt dat doordat er niet op de juiste plekken werd gezocht en doordat er bij fossiele boringen überhaupt niet naar gekeken werd (1). Daar komt nu verandering in. Onlangs bleek bijvoorbeeld dat onder Frankrijk een reservoir van witte waterstof ligt (2).

De kans op witte waterstof in de Nederlandse bodem is echter klein. Jetten: “We weten veel van de Nederlandse ondergrond omdat die goed in kaart is gebracht voor olie- en gaswinning en voor geothermie. De geologische omstandigheden waarbij natuurlijke waterstof verwacht wordt, komen in Nederland nauwelijks voor.” Daarnaast laat de minister weten dat er bij diepe boringen nooit significante hoeveelheden waterstof gemeten zijn.

Steenkoollagen en overzeese gebieden bieden mogelijk wel nog kansen. Daarom is TNO een inventarisatie gestart. “Recent onderzoek in Noord-Frankrijk laat zien dat waterstof van natuurlijke oorsprong kan voorkomen in en onder steenkoollagen. Gezien de overeenkomsten met steenkoollagen in Nederland wordt door TNO gekeken naar de eventuele aanwezigheid van waterstof in Nederlandse steenkoollagen”, schrijft Jetten. “Daarnaast wordt ook naar de overzeese Caraïbische gebieden gekeken omdat de ondergrond aldaar mogelijk een grotere kans geeft op natuurlijk gevormd waterstof.”

Voor de importstrategie van het kabinet ziet de minister potentie in witte waterstof. Het kabinet werkt aan zogenoemde importcorridors met potentiële exportlanden. Jetten kijkt hierbij vooral naar Spanje, omdat daar aanwijzingen zijn voor een grote voorraad witte waterstof.

Bijlage

Beantwoording Kamervragen over de beschikbaarheid van natuurlijk voorkomend waterstof

1 https://www.science.org/content/article/hidden-hydrogen-earth-may-hold-vast-stores-renewable-carbon-free-fuel

2 https://www.change.inc/energie/enorme-hoeveelheid-witte-waterstof-gevonden-in-ondergronds-reservoir-in-frankrijk-40466

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter