Het kabinet heeft besloten om de subsidieregeling Indirecte kostencompensatie ETS (IKC-ETS) te verlengen met 3 jaar. De subsidie is een belangrijke steun voor de industrie, die onder druk staat door hoge energieprijzen. Productiebedrijven die veel elektriciteit gebruiken, kunnen hiermee een vergoeding aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor de extra kosten die zij maken door het Europese emissiehandelssysteem (ETS).
In 2023 besloot het kabinet geen meerjarig budget vrij te maken voor de subsidieregeling IKC-ETS. De regeling werd eenmalig verlengd voor 2024. De minister van Klimaat en Groene Groei heeft nu besloten om de regeling met 3 jaar te verlengen.
Nederlandse bedrijven die veel elektriciteit gebruiken voor hun productie (elektriciteits-intensieve bedrijven) hebben veel hogere elektriciteitskosten, vergeleken met omliggende Europese landen. Dit zorgt binnen Europa voor ongelijke concurrentie voor de industrie. Door de hoge elektriciteitskosten is het risico groter dat Nederlandse elektriciteits-intensieve bedrijven kiezen om volledig te stoppen. Of hun productie naar het buitenland verplaatsen.
Als onderdeel van het klimaatpakket (Pakket voor Groene Groei) besloot de minister van Klimaat en Groene Groei om de IKC-ETS weer open te stellen in 2025, 2026 en 2027. In 2025 is 167,4 miljoen beschikbaar. Voor 2026 is er € 129,2 miljoen gereserveerd. Voor 2027 is dit € 200 miljoen. De subsidie is daarmee een belangrijke steun voor de industrie die onder druk staat door hoge energieprijzen.
De IKC-ETS gaat in augustus open voor subsidieaanvragen. Ondernemers kunnen aanvragen indienen van 1 augustus tot en met 1 september.
Het EU ETS verplicht Europese elektriciteitsproducenten om emissierechten aan te kopen voor hun CO₂-uitstoot. De kosten hiervan berekenen zij via de elektriciteitsprijzen door aan de bedrijven. Bedrijven die actief zijn in bedrijfstakken waarin een productieproces veel stroom vraagt, ervaren hierdoor concurrentienadeel.
De IKC-ETS is een vergoeding voor de indirecte elektriciteitskosten die zij door deze emissierechten bij hun productie maken. Het belangrijkste doel van de subsidie is om te voorkomen dat bedrijven hun productie naar een land buiten de Europese Unie verplaatsen, omdat zij door de EU ETS een hogere elektriciteitsrekening hebben.