Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Maak het Nationaal Isolatieprogramma lokaal in vijf stappen

Het isoleren van huizen is de eerste stap in de energietransitie. Help als gemeente woningeigenaren met behulp van het Nationaal Isolatieprogramma. Een lokale aanpak voor isolatie maak je in slechts 5 stappen voor inwoners uit jouw gemeente.

Over Morgen 18 maart 2022

We weten het allemaal: de meest duurzame energie is de energie die je niet gebruikt. Om de ambities op het gebied van klimaat te versnellen, is het nodig dat Nederlanders hun woning gaan isoleren.

Steeds meer mensen gaan hiermee aan de slag, mede dankzij de alsmaar stijgende gasprijzen. Daarbij is een grote vraag naar onafhankelijk advies. Welke maatregel werkt nu precies bij mijn huis? Welke installateur is betrouwbaar? Gemeenten staan het dichtst bij hun inwoners en zij zijn aan zet om inwoners te helpen bij het isoleren van hun woning.

Lokaal Nationaal Isolatieprogramma

De Rijksoverheid komt met een Nationaal Isolatieprogramma om gemeenten hierbij te helpen. Hoe dat er precies uit komt te zien weten we nog niet. Wat we wel weten, is dat er halverwege 2022 een regeling wordt opengesteld met middelen voor een lokale aanpak voor isolatie door gemeenten.

Bij Over Morgen geloven wij in deze lokale aanpak. De energietransitie komt nu echt achter de voordeur van mensen. Wij vinden het belangrijk dat gemeenten hiervoor een goede en persoonlijke aanpak ontwikkelen, die past bij hun gebied.

Wij helpen gemeenten graag om een lokaal isolatieprogramma te maken. We gebruiken data, omdat dit inzicht geeft in lokale doelgroepen en de benodigde maatregelen. En we doen dit samen met de inwoners. Zij zijn het immers die aan de slag moeten om hun woning te isoleren.

De aanpak bestaat uit vijf stappen:

  1. Analyse. We bekijken data over de woningen, zoals energielabels en bouwjaren. Dit koppelen we aan gedragsdata en lokale informatie zoals de Transitievisie Warmte. Zo komen we tot de belangrijkste isolatiedoelgroepen*. Ook nemen we mee wat jouw gemeente al doet op dit terrein. Zijn er al duurzaamheidsleningen en hoe worden die gebruikt? Welke vragen krijgt het energieloket vooral en van wie?

  2. Verdieping doelgroepen. Met lokale experts zoals het energieloket, energiecoöperaties, woningbouwcorporaties, isolatiebedrijven en de gemeente, maken we een verdiepende analyse van de belangrijkste doelgroepen. We vullen data aan met lokale kennis. Denk hierbij aan een grote groep woningeigenaren die wil verbouwen, rottende raamkozijnen of lokale initiatieven. We praten ook met inwoners, bijvoorbeeld door het organiseren van een ‘Isolatiegesprek’ waarbij we 100 mensen selecteren via een loting.

  3. Verdieping instrumenten, middelen en activiteiten. We hebben de belangrijkste doelgroepen in kaart en gaan nu aan de slag om passende maatregelen te bedenken. We maken drie ambitieniveaus. In deze ambitieniveaus komen maatregelen per doelgroep, en ook een activiteitenprogramma. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de isolatiedoelgroep ook daadwerkelijk een isolatiemaatregel neemt?Onderdeel van deze stap is het op orde brengen van de basis. Staat de juiste informatie op de website van de gemeente en van het energieloket? Welke gemeentebrede acties lopen al of kunnen we toevoegen, naast de acties richting doelgroepen waar we willen versnellen?

  4. Uitwerken isolatieprogramma. Alle bevindingen die we hiervoor hebben omschreven komen in het lokale isolatieprogramma. We maken inzichtelijk welke activiteiten elk jaar worden uitgevoerd, richting welke doelgroepen en wat de beoogde doelstellingen zijn.

  5. Monitoring en opschalen. Niet alles dat op papier bedacht is, werkt. Daarom houden we ook in de uitvoering vinger aan de pols en bekijken we wat écht werkt om goed geïsoleerde woningen te krijgen.

Adviseur Sophie Gunnink: ‘De komst van het Nationaal Isolatieprogramma toont aan dat de overheid inziet dat je eerst de basis moet aanpakken, om daarna andere grote stappen te zetten in de warmtetransitie. Er is ontzettend veel onafhankelijke kennis en kunde aanwezig in gemeenten als het gaat om isoleren. Als je het makkelijker maakt voor inwoners, dan zijn ze vaak bereid om naar vermogen hun steentje bij te dragen. We moeten alle krachten bundelen. Alleen samen kunnen we de warmtetransitie versnellen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter