Een bord vol groenten die niet alleen voedzaam zijn, maar ook bijdragen aan biodiversiteit, een gezonde bodem en een klimaatvriendelijker dieet. Dat is precies wat een nieuw Nederlands onderzoeksproject, onder leiding van Wageningen University & Research, wil bereiken. Het project ontvangt een financiering van bijna 6,8 miljoen euro uit de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).
Onder de naam REAP2SOW werkt een consortium van boeren, wetenschappers, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen aan een duurzamer voedselsysteem. Centraal staan drie gewassen die in Nederland nog relatief onbekend zijn: witte lupine, quinoa en ‘vergeten groente’ aardaker. Deze gewassen bieden meerdere voordelen. Ze zijn weerbaar tegen klimaatverandering, leveren hoogwaardige plantaardige eiwitten uit zaden of knollen en dragen bij aan een gezonde bodem. De wortels van lupine en aardaker kunnen bovendien stikstof vastleggen, waardoor minder kunstmest nodig is.
“Met REAP2SOW willen we meer doen dan alleen vlees vervangen,” zegt projectleider Wouter Kohlen. “We willen een voedselsysteem opbouwen dat beter is voor mens, natuur en boer - én dat goed past in het Nederlandse landschap. Het project richt zich dan ook niet alleen op de landbouw. We kijken ook naar de manier waarop consumenten nieuwe producten accepteren en hoe scholen en burgers kunnen meedoen aan het onderzoek via proefvelden, smaaktests en lesprogramma’s. Ook wordt gewerkt aan beleid en verdienmodellen die duurzame teelt aantrekkelijk maken.”
Met de eiwittransitie wil Nederland de uitstoot van broeikasgassen verlagen, biodiversiteit herstellen en de afhankelijkheid van geïmporteerde soja verminderen. REAP2SOW sluit aan bij zowel nationale als Europese ambities voor een duurzamer voedselsysteem.
Naast Wageningen University & Research zijn onder meer de universiteiten van Groningen, Leiden, Twente, Utrecht en het Jan IngenHousz Institute bij het project betrokken. Ook werken teelt- en veredelingsbedrijven mee, waaronder Aardaia, Radicle Crops en Lekker Lupine, en zijn teeltvereniging LLTB en sportcentrum Papendal partners binnen het project.
REAP2SOW is een van de veertien consortia die dit jaar financiering ontvangen binnen de programmalijn Onderzoek op Routes door Consortia (ORC) van NWA. Elk project krijgt ongeveer 6,8 miljoen euro om direct aan de slag te gaan met onderzoek en samenwerking met kennispartners en maatschappelijke organisaties. Zo wordt kennis ontwikkeld en benut om wetenschappelijke én maatschappelijke impact te realiseren.