Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

"Op duurzame wijze en met behoud van kwaliteit telen we het hele jaar rond sla op water"

In een vertical farm telen Bart Bak, Fred Berkhout en Willem Bas onder de naam B4HydroGrow het hele jaar door sla op water. Dat doen zij op duurzame wijze én met behoud van kwaliteit. Zij zetten de Energie-investeringsaftrek (EIA) onder andere in voor LED-verlichting in de foliekas en om warmteterugwinning te regelen.

RVO 7 december 2020

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

B4HydroGrow is een van de dochterondernemingen van B-Four Agro, specialist op het gebied van sla en bleekselderij. Oorspronkelijk verbouwden de ondernemers hun sla op 140 hectare in de volle grond. Zij leefden met de seizoenen en waren afhankelijk van het weer en de elementen. Omgaan met droogte of juist teveel regen, storm, hagel, vorst, werd een steeds grotere uitdaging.

Klimaatverandering

Het is lastig om het proces van buitenteelt strak te organiseren, leggen de ondernemers uit. "Door klimaatverandering is het de laatste jaren moeilijker het teeltproces in de hand te houden. Denk aan de enorme hagelbuien, waardoor je in één keer een stuk oogst kwijt bent. Of juist perioden van droogte. Daar heeft de afzetkant ook last van. Als het barbecueweer is en de vraag naar sla toeneemt, wil Albert Heijn geen nee verkopen. Daar wilden we een oplossing voor bedenken. Met behoud van smaak en kwaliteit, want het moet wel lekker blijven."

Vertical farm en foliekas

De oplossing bleek te liggen in het telen op water in een kas. "In de eerste weken staan de kleine plantjes in een vertical farm van 10 lagen. Het klimaat, het (LED-)licht en de luchtkwaliteit worden volledig automatisch geoptimaliseerd. De plantjes hebben niet zoveel ruimte nodig, maar als het een krop wordt, verdrukken ze elkaar. Met een waterbaan en een paar robotarmen worden de plantjes overgezet naar waterbassins in de foliekas. Het folie laat UV-licht toe, wat zorgt voor een mooiere kleuring van de sla. De temperatuur in de kas is altijd hetzelfde, daardoor is de sla altijd van dezelfde kwaliteit. Met de EIA investeerden we in LED-verlichting, voor een optimale groei. Met de vertical farm en de foliekas hebben we een proces dat in de buitenteelt bijna onbeheersbaar is, beheersbaar gemaakt."

Kostprijs

Wat de ondernemers achter B4HydroGrow al jarenlang drijft, is zoveel mogelijk rendement uit energie halen en zo min mogelijk verspillen. "Dat zie je in onze teeltwijze: 80% van de krop sla is eetbaar. De rest, wortel en nerf, gaat de biovergister in. Hierin wordt het omgezet in warmte, die we vervolgens gebruiken om de kas op te warmen. Ook voor dit systeem om warmte terug te winnen, hebben we de EIA ingezet."

"Door op deze manier sla te telen krijg je een beter product. Maar wel met een iets hogere kostprijs. De EIA helpt om de gedane investeringen rendabel te maken. Zo komt de prijs in het schap van de supermarkt dichterbij de prijs zoals we die als consument gewend zijn."

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter