Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Parallelle aanleg aardgas- en waterstofleiding: business as usual

‘Eigenlijk is het voor ons business as usual’ merkt Johan Kannegieter op. Johan is opzichter bij de aanleg van een aardgas- en een waterstofleiding bij Emmen. Het realiseren van deze parallel gelegde leidingen is een primeur voor Gasunie omdat het de eerste leiding betreft die specifiek voor het transport van waterstof wordt gelegd. Maar ‘of het nou een aardgasleiding of een waterstofleiding is: de manier van aanleggen, de techniek die we gebruiken, het materiaal van de leidingen zijn exact hetzelfde’ merkt Johan nuchter op.

Gasunie 2 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Gasunie legt momenteel een nieuwe aardgasleiding aan op het Emmer industrieterrein Bargermeer. De leiding komt te liggen tussen GETEC Park en de energiehub GZI Next (een samenwerking van energiebedrijven, overheden en kennisinstellingen). GETEC Park moet per 1 oktober overstappen op een ander soort gas dan het laagcalorische Groningengas. Daarom wordt een nieuwe leiding aangelegd die wordt aangesloten op het net waardoor hoogcalorisch aardgas wordt getransporteerd. De synergie van de aanleg van zowel een aardgas- als een waterstofleiding levert financieel en praktisch gewin op. De aanleg van waterstofleiding is proactief, want de beoogde elektrolyser op het GZI-terrein staat er nog niet en de koppeling aan het waterstofnetwerk in Noord-Nederland zal ook later plaatsvinden. De waterstof zal naar verwachting in 2024 beschikbaar zijn, maar GETEC is zich al aan het voorbereiden op de overstap naar deze nieuwe energiedrager.

Aanleg technisch identiek

De leidingen worden naast elkaar gelegd door middel van horizontaal gestuurde boringen (HDD’s – Horizontal Direct Drilling), waarna de verschillende boringen worden verbonden. De leidingen zijn precies hetzelfde, van hetzelfde materiaal, met dezelfde lasverbindingen en dezelfde coating. Het aanleggen van een leiding specifiek voor waterstof is nieuw, maar de aanleg zelf is technisch identiek aan die voor aardgas. Het enige verschil zit hem in het type afsluiter dat gebruikt gaat worden, omdat de huidige afsluiters wel aardgas tegenhouden, maar waterstofmoleculen niet omdat dit molecuul kleiner is dan dat van aardgas.

Hoe is het voor Johan om mee te werken aan een waterstof-leidingproject? ‘De aanleg van leidingen vind ik sowieso heel leuk. Leuker dan een station bijvoorbeeld. Dus een waterstofleiding aanleggen vind ik ook geweldig’, lacht Johan.

Het project in Emmen loopt voorspoedig. Omdat Drenthe zandgrond heeft, is daar goed te boren. De boringen lopen zelfs iets voor op schema. Johan: ‘Het enige waar we tegenaanlopen is de levering van materiaal. Dat is echt een probleem van de huidige tijd.’ Twee afsluiters worden bijvoorbeeld te laat geleverd. ‘We leggen nu alvast de leidingen, en de afsluiters worden later alsnog ingebouwd, als separate klus.’

Ultrasoon testen

Los van het waterstofverhaal is er voor techniekman Johan genoeg te genieten bij dit project. ‘Leuk is dat we qua techniek bij deze aanleg een testmethode mogen gebruiken die afwijkt van de NEN3651-norm. Gasunie moet een deel van deze leidingen leggen onder de 4-baans rondweg van Emmen. De norm voor dergelijke kruisingen eist dat er een grotere druk wordt gebruikt om te testen. ‘Je moet dit stuk dan ook separaat testen, en dat is extra werk voor de aannemer. We ondervangen dit door dubbel ultrasoon onderzoek uit te voeren van deze lassen.’ Komt daar geen afwijking uit, dan kun je daarna het hele leidingtraject in een keer op druk testen in plaats van steeds een onderdeel van de leiding. Ultrasoon testen is zo efficiënter, sneller en veiliger. Johan: ‘Vanuit mijn onderzoeksachtergrond vind ik het gewoon heel interessant om met zo’n aanpak te werken.’

Zie ook

Minister moet keuzes maken voor verdeling schaarse capaciteit elektriciteitsnet

Tweede drijvende LNG-installatie gecontracteerd voor Eemshaven

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter