Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Pilot met waterstoftruck verloopt positief!

In het transport van melk voor FrieslandCampina draait een tankwagen op waterstof mee. De pilot verloopt naar volle tevredenheid van de gebruikers.

H2Platform 1 februari 2023

Het tot de Transport Groep Noord behorende bedrijf Baas Blijham BV rijdt met deze door waterstof aangedreven trekker. Het gaat om een exemplaar op basis van een DAF-chassis. Holthausen Clean Technologie heeft die voorzien van een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit voor de aandrijving en in waterdamp.

Volwaardige combinatie

De trekker staat voor een tankoplegger waarmee melk bij boeren wordt opgehaald en vervoerd naar de melkfabriek. De combinatie heeft een GVW van 50.000 kilo. Het is dus een volwaardige combinatie zonder enige beperking in laadgewicht ten opzichte van een combinatie met een trekker op diesel.

460 km actieradius

In de praktijk blijkt een range van gemiddeld 460 km mogelijk met 39 kilo waterstof. Zelfs bij vorst blijft daarvan nog 400 km minimaal over. Het tanken kost in de praktijk 15 minuten en de combinatie is zeer stil. Dat is een prettige bijkomstigheid omdat het ophalen van de melk vooral in de avond en nacht plaatsvindt.

Waterstoftruck en planning

De waterstoftruck draait volledig mee in de planning. Dat wil zeggen dat hij 7 dagen in de week en 22 uur per dag in touw is. Met meerdere chauffeurs achter het stuur. Het intensieve gebruik is geen enkel probleem en storingen hebben zich niet voorgedaan. De pilot gaat voort en moet nog meer gegevens op gaan leveren om uiteindelijk de waterstoftruck te optimaliseren en te perfectioneren.

‘Zeer bruikbare cijfers’

“We testen met 10 verschillende RMO chauffeurs en dat geeft voor ons zeer bruikbare cijfers en we horen snel wat duidelijk is en wat aangevuld moet worden in de gebruiksinstructies. De chauffeurs, eigenaar en wij als ontwikkelaar en bouwer zijn dik tevreden”, aldus Carl Holthausen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter