Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Programma voor groen staal ontvangt officiële goedkeuring en kan van start

Het programma Groeien met Groen Staal heeft op 12 februari de officiële goedkeuring ontvangen voor een subsidie van meer dan 100 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds. Zo’n 22 miljoen euro hiervan is bestemd voor de TU Delft. Het programma heeft tot doel wetenschappelijke kennis en technologie te ontwikkelen voor duurzame staalproductie.

TU Delft 19 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Staalproductie is goed voor 7% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat moet en kan groener. Daarom bundelen 31 partijen, zowel onderzoeksinstellingen als bedrijven, hun krachten om een nieuwe reeks technologieën op basis van waterstof, hernieuwbare energie en circulaire ijzer- en staalverwerking te ontwikkelen. Het ultieme doel is een CO2-neutrale staalsector in 2050.

Nieuw productieproces

Het programma richt zich op een transformatie van de gehele staalcyclus in Nederland. Het onderzoekt onder meer hoe waterstof en meer recycling kan worden gebruikt om schoner staal te maken, maar ook hoe de nieuwe processen hoogkwalitatief staal kunnen produceren. Want al deze aanpassingen in de staalproductie hebben effect op het eindproduct. Door een veranderende chemische samenstelling krijgt het staal andere eigenschappen, zoals sterkte en roestbestendigheid. Dit betekent dat groen staal niet alleen effect zal hebben op de staalproductiebedrijven, maar op de hele staalverwerkende industrie, van windturbines tot frisdankblikjes, en daarmee op de samenleving.

Vanuit de faculteit Mechanical Engineering is vooral de afdeling Materials Science and Engineering (MSE) sterk vertegenwoordigd in dit programma. Met unieke expertise in de metaalkunde van staal is de inzet van de afdeling MSE cruciaal, in het bijzonder voor de primaire productie en recycling van staal (dr. Yongxiang Yang, dr. Neslihan Dogan) en de optimalisatie van microstructuren (prof. Maria Santofimia, dr. Erik Offerman). De nieuwe technologieën en de wetenschap daarachter zullen ook een plaats krijgen in het onderwijs van de Master Materials Science and Engineering.

Klimaatdoelen

Het achtjarige programma heeft een totaal budget van bijna 130 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro afkomstig van het Nationaal Groeifonds. Naast het verstrekken van de benodigde financiering, zet het programma dus in op een gecoördineerde en versnelde staaltransitie die nodig is om Nederlandse en Europese klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter