Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Project CLIC helpt netcongestie oplossen

TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet in Nederland, meldde vorige week dat het hoogspanningsnet in Gelderland en Flevoland nagenoeg vol is. Zonne- en windparken kunnen hierdoor niet worden aangesloten. Een toekomstbestendig en duurzaam energiesysteem is nodig om het probleem met netcongestie op te lossen. Daar werken wij aan mee, bijvoorbeeld met het project CLIC in Amsterdam.

10 september 2021

TenneT meldde kort na het signaal dat het hoogspanningsnet in de eerste provincies volzit dat het probleem met netcongestie mogelijk structureel gaat worden.

Ook Liander trok aan de bel: het aantal consumenten dat geconfronteerd wordt met een zonnepaneelinstallatie die zichzelf vanwege te hoge netspanning uitschakelt, zal de komende jaren toenemen. Als alle transportcapaciteit in een provincie is vergeven en daarmee het stroomnet nagenoeg volzit, dan kunnen bijvoorbeeld zon- en windparken niet worden aangesloten.

Ga zorgvuldig om met de beschikbare netcapaciteit

Congestie is een remmende factor in de energietransitie. Zorgvuldig omgaan met de beschikbare netcapaciteit is dan ook essentieel. Het project CLIC (City Logistics Innovation Campus), waarin Over Morgen ontwikkelaar Somerset Capital ondersteunt, is hiervan een mooi voorbeeld hiervan. CLIC is de eerste campus voor stadslogistiek binnen Europa en uniek in zijn soort.

Bedrijven, kennisinstellingen en overheden werken samen aan de oplossingen voor de stadslogistiek van de toekomst. CLIC fungeert en faciliteert hierin als logistieke hub, een centraal overslagpunt voor goederen, en innovatiecampus met alle faciliteiten. Een toekomstbestendig en duurzaam energiesysteem is één van de speerpunten van CLIC.

CLIC: onderlinge uitwisseling helpt netcongestie oplossen

De bedrijven op CLIC gaan overschotten aan warmte, koude en elektriciteit onderling uitwisselen. Het is de bedoeling dat er de helft minder energie hoeft te worden ingekocht. En omdat CLIC dan veel minder elektriciteit van buiten de campus nodig heeft, helpt dit om het congestieprobleem op het elektriciteitsnet in de regio Amsterdam terug te dringen.

Op sommige plaatsen in Amsterdam kunnen bedrijven nu niet de elektriciteitsaansluiting krijgen die ze willen, omdat netbeheerders de toegenomen vraag naar stroom niet kunnen bijbenen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter