Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Rekenmethode in de maak voor ecologische voetafdruk groenten en fruit

De Europese belangenorganisatie voor groenten en fruit, Freshfel Europe, presenteerde in Brussel een nieuwe rekenmethode op basis van Wagenings onderzoek. Het is een eerste stap om de milieubelasting van groente en fruit beter te kunnen bepalen. Meer dan 50 mensen uit de sector waren bij de presentatie, waaronder ook Jeroen Weststrate van Wageningen Social & Economic Research. Weststrate vertelt waarom deze rekenregel belangrijk is: “Deze aanpak zorgt ervoor dat de sector de duurzaamheid van hun producten op een betrouwbare en gestandaardiseerde manier kan vergelijken. Weg met de verwarring door de diverse eisen en weg met de administratieve last.”

Wageningen University and Research 16 april 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Ben jij ook benieuwd of jouw komkommer uit de supermarkt op een duurzame manier is geproduceerd? Er is steeds meer behoefte aan één duidelijke manier om de milieu-impact van verse groente en fruit te meten. De EU stelt strengere eisen aan duurzaamheid, en consumenten en bedrijven willen meer openheid.

Geharmoniseerde aanpak

De nieuwe methode FreshProducePEFCR sluit aan bij de officiële PEF-regels van de EU: de Product Environmental Footprint. Deze standaardmethode biedt een antwoord op de hoeveelheid aan duurzaamheidslabels, -initiatieven en -wetgeving binnen de sector. Door een geharmoniseerde aanpak kunnen ketenpartners betrouwbare en vergelijkbare resultaten genereren, knelpunten identificeren en zich richten op gebieden waar de grootste verbetering in duurzaamheid kan worden behaald. Dit schept niet alleen transparantie in de keten, maar voldoet ook aan de groeiende informatiebehoefte van retailers, financiële instellingen, overheden, consumenten en ngo’s.

In tegenstelling tot bestaande certificeringsschema's is de FreshProducePEFCR geen nieuw label, maar een gestandaardiseerde Life Cycle Assessment (LCA)-methodologie die de milieuvoetafdruk van verse producten meet en kwantificeert. De methodologie omvat de volledige levenscyclus van producten, met zestien indicatoren die de milieu-impact vertegenwoordigen van productie en verwerking tot verspreiding, verkoop en het tegengaan van verspilling.

Einde aan administratieve last

De sector wil de komende tijd de PEFCR verder integreren in beleid (zoals het Green Claims Initiative, de CSRD en de CSDDD), in certificeringssystemen en in praktische tools. Het doel is om dubbele duurzaamheidsvereisten te voorkomen en meer samenhang en afstemming te creëren.

Weststrate: “Op de bijeenkomst in Brussel werd duidelijk dat het nu aan de sector is om er echt mee aan de slag te gaan en te laten zien hoe duurzaam verse groente en fruit zijn. Er moet eenzelfde taal worden gesproken, zodat het proces duidelijk aan consumenten kan worden uitgelegd. Met deze PEFCR maken we in ieder geval een einde aan de verwarring en administratieve last die ontstaat door de vele verschillende duurzaamheidseisen. We bieden nu één uniforme methode die alle relevante milieuaspecten meeneemt in de beoordeling.”

Footprint Initiative

De FreshProducePEFCR maakt deel uit van het bredere Freshfel Environmental Footprint Initiative. Samen met verschillende partners wil Freshfel hiermee een breed gedragen standaard maken, inclusief een databank en digitale hulpmiddelen. Dit moet helpen om de sector duurzamer en toekomstbestendig te maken.

De nieuwe standaard is ontwikkeld met brede ondersteuning vanuit de sector via Freshfel Europe en GroentenFruit Huis, in samenwerking met kennispartners Wageningen University & Research, PRé Sustainability en Meríeux Nutrisciences | Blonk Sustainability. Het project is tot stand gekomen door een breed consortium van partners zoals Greenyard, Dole, maar ook partners als Glastuinbouw Nederland, Rabobank, ABN AMRO, Royal Floraholland en AQS en is medegefinancierd door de Nederlandse overheid via de Topsector.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter