Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Slimmer en duurzamer op vakantie is makkelijker dan je denkt

Hoe was jouw vakantiereis? Het is dit jaar de drukste zomer op de Europese wegen ooit en ook op Schiphol is het een chaos. Jouw volgende vakantie kan slimmer, comfortabeler en duurzamer. Wij zetten een aantal alternatieven voor de fossiele auto en het vliegtuig op een rij.

16 augustus 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Naast de ‘onvermijdelijke’ eigen auto en het vliegtuig zijn er vele duurzame manieren om op vakantie te gaan. Langzaam maar zeker zijn ze gemeengoed aan het worden. Ze brengen, zeker de laatste maanden, minder onzekerheid, lagere kosten en minder frustratie met zich mee.

We zetten er op basis van eigen ervaringen een aantal op een rij voorzien van tips & tricks om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken om de volgende vakantie een slimme en duurzame keuze te maken.

Allereerst; duurzamer en slimmer op vakantie met de Thalys

De zomerthalys rijdt in de maanden juli en augustus één keer per week vanaf Amsterdam Centraal zonder overstappen in slechts zeven uur (!) naar Marseille aan de Franse zuidkust. Dat is zo’n 6 uur sneller dan wanneer je dezelfde reis aan één stuk met de auto rijdt.

Je komt van centrum naar centrum zonder inchecktijden of te betalen voor je bagage. Zoveel comfort en snelheid op deze afstand is ook met het vliegtuig niet te evenaren. En voor de prijs hoef je het niet te laten; voor een enkeltje beginnen de prijzen per volwassene vanaf €84, afhankelijk van hoe vroeg je boekt.

Deze directe optie rijdt slechts één keer per week in de zomermaanden. Buiten deze momenten om reis je het hele jaar door meerdere keren per dag met een overstap in Parijs of in Brussel-Zuid en doe je er maar een uurtje langer over. Ook overstappen richting het westen (Bordeaux) kan prima en kost in totaal maar 6 tot 7 uur.

Het hogesnelheidsnet: een comfortabele optie

Wil je verder dan Bordeaux of Zuid-Frankrijk? Ook Barcelona is met één tot twee overstappen prima te bereiken met het hogesnelheidsnet. Ga dan wel uit van ca. 12 uur totale reistijd.

De andere kant op, richting Milaan, is ook mogelijk met één overstap in Parijs en die reis duurt ca. 11 uur. Het aantal reisopties voor deze bestemmingen is niet reuze overigens. Als je hierin niet flexibel bent, zit je al gauw aan langere reistijden en vaker overstappen vast.

De conclusie is wel dat de trein voor internationale reizen tijdens je vakantie al heel goed mogelijk is. Als je op tijd boekt, is de kans op je meest snelle en comfortabele reiservaring ooit bijna zeker.

Met steeds meer aandacht voor treinreizen als duurzaam alternatief voor het vliegtuig is de verwachting dat het aantal opties op korte termijn alleen maar toe zal nemen. De trein is bovendien niet veel duurder meer dan het vliegtuig.

De Europese Commissie is bezig met een actieplan om de om de monopolistische nationale spoorwegmarkten verder open te breken. Hierdoor wordt het het voor reizigers makkelijker om treintickets te vergelijken en te kopen.

Interrail: avontuurlijk en voordelig op vakantie

Ben je een avontuurlijk type? De interrailpas maakt een volledige treinvakantie door heel Europa mogelijk voor een zeer aantrekkelijk tarief voor de avontuurlijke reiziger.

Het boekingssysteem kan als gebruiksonvriendelijk worden ervaren, zoals nog wel vaker het geval is bij internationaal treinreizen. Maar eenmaal in het bezit van je railpas is de reiservaring altijd zeer goed, volgens een groeiend aantal collega’s van Over Morgen die er graag gebruik van maakt.

Trein en huurauto; een gouden combinatie

Misschien heb je aan deze optie nog nooit gedacht, maar het is heel makkelijk om je treinreis te combineren met het huren van een auto op je bestemming. Alle TGV-stations in Frankrijk hebben meerdere autoverhuurbedrijven waar je ook al ruime keuze hebt aan elektrische modellen die niet duurder zijn dan hun fossiele evenknie. Sterker nog, je bent over de hele huurtijd goedkoper uit.

Het autoverhuurbedrijf voorziet je van een laadpas die je zelf aan je rekening kunt koppelen en die voor altijd in je bezit blijft. Om de kans op succes aan de laadpaal te verhogen, is het wel verstandig meerdere laadpassen mee te nemen. We hebben gemerkt dat de compatibiliteit tussen laadpassen en laadpalen over de grens minder betrouwbaar is dan we in Nederland gewend zijn.

Qua laadpalendekking gaat het de goede kant op. In Frankrijk is het snellaadnetwerk nu ook ontdekt door grote supermarktketens. Je kunt op hun parkeerplaats laden. Normale laders zijn inmiddels ook wel in de meeste plaatsjes te vinden, als is het soms even goed zoeken en moet je er dus soms wat voor omrijden.

Op vakantie met elektrische auto en aanhanger

Op vakantie gaan met een elektrische auto is niet meer zo heel nieuw. Al zorgt de combinatie EV en een caravan, vouwwagen of aanhanger nog wel voor uitdagingen. Onze oud-collega Gerard van Dijken schreef een aantal jaar geleden al over zijn ervaringen.

De Ardennen en delen van Frankrijk lopen qua laadpaaldichtheid nog wat achter. De ervaringen van collega’s deze vakantie met vouwwagen achter de EV waren verder positief. Omdat je met een aanhanger toch niet veel harder dan 100 km/u mag en wilt, heeft de actieradius niet eens zoveel te lijden van een aanhanger.

Vanwege de lengte van auto en aanhanger is het op drukke laadlocaties onhandig om je in haakse parkeervakken te manoeuvreren, maar dat geeft ook nog wel weer wat gevoel van avontuur en hilariteit. Het loont om te reizen op de minder drukke dagen, bijvoorbeeld op dinsdag of donderdag.

Ook na de vakantie slimmer en duurzamer reizen

De vakantietijd is een mooi en logisch moment om bewust bezig te zijn met de keuze voor je vervoermiddel. Misschien kun je dat daarna ook blijven doen. Of kijk eens of je de herfstvakantie op een duurzamere manier kunt aanpakken.

Er zijn inmiddels allerlei reisalternatieven die in sommige gevallen niet alleen duurzamer, maar soms ook sneller en comfortabeler zijn. En nee, dat is ook niet meer alleen weggelegd voor mensen met een bovenmodaal inkomen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter