De vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s neemt de komende jaren flink toe. Om ervoor te zorgen dat laadpalen snel geplaatst kunnen worden, is een plankaart met voorgestelde locaties opgesteld. Bewoners kunnen tot en met 30 april 2025 reageren op de voorgestelde laadpaallocaties in hun buurt.
De plankaart is een belangrijk instrument voor het plannen van de benodigde laadpalen. Het is de bedoeling dat er iedere twee à drie jaar een nieuwe plankaart wordt gepresenteerd, zodat de locaties van laadpalen goed aansluiten bij de groeiende vraag. De laatste participatie hierover vond plaats in mei 2022.
Op basis van verschillende gegevens is er onderzocht hoeveel laadpalen er in de komende jaren nodig zijn en in welke buurten. Hierbij is gekeken naar technische en verkeerskundige geschiktheid van de voorgestelde locaties. Op de voorgestelde locaties die nu op de plankaart staan, worden de laadpalen niet allemaal direct geplaatst. Een laadpaal wordt pas geplaatst wanneer er een aanvraag uit de buurt komt en deze wordt goedgekeurd. Door vooraf het onderzoek te doen, kan de laadpaal snel geplaatst worden zodra er een aanvraag is. Dit betekent dat bewoners minder lang hoeven te wachten.
Inwoners kunnen tot en met 30 april 2025 reageren op een digitale plankaart waarop de voorgestelde laadpaallocaties zijn aangegeven. Na 30 april worden de reacties behandeld. Aan de hand daarvan wordt onderzocht of er locaties gewijzigd moeten worden. De terugkoppeling van reacties wordt vermeld op de gemeentelijke website. De verwachting is dat eind mei de plankaart definitief is. Dit wordt gepubliceerd in een zogenaamd verkeersbesluit. Tot 6 weken na publicatie is het dan nog mogelijk bezwaar in te dienen.
De gemeente heeft de ambitie om de komende jaren een goed netwerk van openbare laadpalen op te zetten. In Lelystad staan al diverse laadpalen, die te vinden zijn op de website van MRA Elektrisch. Inwoners die geen eigen oprit hebben, kunnen via de gemeente een laadpaal aanvragen voor hun elektrische voertuig.
In december 2020 heeft de raad van Lelystad de visie op laadinfrastructuur vastgesteld. Een uitgangspunt hierin is dat de locaties van laadpalen op een plankaart worden verzameld en worden bepaald na inspraak van de bewoners. Het gaat hierbij om laadpalen op openbare parkeerplekken in wijken waar bewoners geen eigen oprit hebben.