Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Strengere regels voor groothandel gas en elektriciteit van kracht

De Europese regels voor transparante en integere handel op de groothandelsmarkten voor elektriciteit en gas worden per 7 mei 2024 aangescherpt. Dat volgt uit de gewijzigde Europese REMIT verordening (Regulation on wholesale Energy Market Integrity and Transparancy). De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet toe op naleving van de regels en kan bij overtredingen zware sancties opleggen.

Autoriteit Consument & Markt 8 mei 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Nederlandse groothandelsmarkt voor gas (TTF) is veruit de grootste in Europa. Op dit handelsplatform wordt drie keer meer gas verhandeld dan op alle andere Europese gasmarkten bij elkaar. De handel op de Nederlandse TTF heeft veel impact op energieprijzen die consumenten en bedrijven in Nederland en in andere Europese landen moeten betalen. Daarom ziet de ACM er op toe dat marktdeelnemers op de TTF en op andere Nederlandse groothandelsmarkten voor energie zich houden de Europese REMIT verordening.

Wat verandert er met de aanscherping? 

De aanscherping van de regels biedt extra waarborgen voor eerlijke concurrentie en prijsvorming op de groothandelsmarkten voor energie en komt ten goede aan de eindverbruikers. Zo worden EU-regels voor transparantie en integriteit van energiemarkten beter afgestemd op die van financiële markten, is het toepassingsgebied van REMIT uitgebreid en moet er informatie worden verstrekt over algoritmehandel.

Onder de nieuwe regels moeten marktdeelnemers uit niet-EU-landen in de EU-lidstaat waar ze geregistreerd zijn, een vertegenwoordiger aanwijzen voor contact met energietoezichthouders. Deze verplichting gaat iets later in en geldt vanaf 8 november 2024. Zowel handelsplatforms als handelaars moeten signalen over mogelijke overtredingen door handel met voorwetenschap en signalen over het niet goed publiceren van voorwetenschap en marktmanipulatie melden bij de ACM. Dit moeten ze doen binnen vier weken na ontdekking van de verdachte gedraging. Marktdeelnemers die gebruik maken van handelsalgoritmes en marktdeelnemers die directe elektronische toegang tot georganiseerde marktplaatsen aanbieden zijn verplicht om dat kenbaar te gaan maken aan de ACM.

Daarnaast verandert ook het bereik van REMIT. Alle voor de groothandel bestemde energieproducten vallen hier nu onder. REMIT geldt nu ook voor contracten en derivaten voor opslag van elektriciteit of aardgas (inclusief LNG) in de EU.
Ook gaat REMIT gelden voor energieproducten die voorheen alleen onder het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vielen, waarmee de ACM nu nauwer zal samenwerken. Bij signalen over mogelijke overtredingen waarbij beide toezichthouders bevoegd zijn, wisselen de AFM en de ACM informatie uit en trekken samen op om overlap te voorkomen.
Het Europees energieagentschap (ACER) krijgt verder stevigere bevoegdheden om in samenwerking met nationale toezichthouders mogelijke overtredingen met een grensoverstijgende impact te onderzoeken.

Met de gewijzigde REMIT verordening blijven de belangrijkste regels op de groothandelsmarkten voor energie van kracht: marktmanipulatie en handel met voorwetenschap zijn verboden. Daarnaast is het voor marktdeelnemers verplicht om voorwetenschap tijdig en effectief te publiceren, moeten marktdeelnemers zich registreren bij de ACM en moeten zij handelsgegevens rapporteren aan het Europese energieagentschap ACER. Voor handelsplatforms is het verplicht om signalen over verdachte handel te melden bij de energietoezichthouder, in Nederland is dat de ACM.

Voor een uitgebreider overzicht van de wijzigingen, kijk op About REMIT | www.acer.europa.eu. ACER heeft ook een open brief gepubliceerd met meer uitleg over bijvoorbeeld datarapportage, registratie van marktdeelnemers uit niet-EU-landen en het aanmelden van algoritmische handel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter