Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Subsidie voor transitie naar kruidenrijk grasland in Noord-Holland

Melkveehouders in Noord-Holland die willen experimenteren met kruidenrijk grasland, kunnen vanaf deze week ook gebruikmaken van het project '1001ha'.

Platform Kringlooplandbouw 16 september 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

1001 hectare kruidenrijk grasland

Doel van de actie is het voor melkveehouders mogelijk maken te experimenteren met de omslag naar kruidenrijk grasland. Door de regeling kunnen boeren met korting verschillende zaden afnemen van leveranciers als Pure Graze of Barenbrug.

Aanleiding

Kruidenrijk grasland is beter voor de bodem, klimaat en biodiversiteit: door de grotere variëteit aan (bloeiende) kruiden en grassen. Ontstaat er meer bodem leven, en kunnen er meer insecten leven en dat is weer goed voor vogels. Kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunnen achterwege worden gelaten, en dat scheelt CO2 uitstoot. Ook voor koeien is een mengsel van grassen en kruiden gezond.

Urgenda, LTO en Pure Graze startten in het najaar 2020 een crowdfundingsactie voor 1001 hectare kruidenrijk grasland. Melkveehouders kunnen een ‘Saladebuffet*’ met 150 euro korting aanschaffen (dit is 50% korting voor gangbare melkveehouders, en 33% korting voor bioboeren), en krijgen daar uitgebreide begeleiding bij.

De campagne slaat aan onder boeren en met behulp van vier provincies (Brabant, Gelderland, Utrecht en Groningen) en enkele grotere donaties van bedrijven (o.a Triodos Foundation en Patagonia) is er inmiddels voor 1265 hectare aan kruidenrijk mengsel verkocht en ingezaaid. De reden voor boeren om mee te doen verschilt: de ene doet het om beter bestendig te zijn tegen droogte, de ander voor de biodiversiteit of maatschappelijke erkenning.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter