Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Tarieven SCE 2025 bekend

De tarieven van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) 2025 zijn bekend. Ten opzichte van vorig jaar zijn ze verhoogd. Het basisbedrag voor zon wordt € 0,127 per kWh voor kleinverbruikersaansluitingen en € 0,135 voor grootverbruikersaansluitingen. Verder kondigt de minister een aantal verbeteringen aan.

Energie Samen 18 december 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Basisbedragen SCE 2025

Het basisbedrag voor de verschillende categorieën productie-installaties is het bedrag dat per geproduceerde kWh nodig is om de productie-installatie rendabel te maken. De basisbedragen zijn terug te lezen in het eindadvies van het PBL voor de SCE 2025.

Tabel 1: Basisbedragen en vollasturen

Tabel 1 laat de basisbedragen en bijbehorende vollasturen zien voor de SCE in 2025. Ter vergelijking worden ook de basisbedragen van SCE 2024 getoond. Wegens de aanpassingen in de aantallen vollasturen zijn de basisbedragen uit SCE 2024 en SCE 2025 niet direct vergelijkbaar (behalve voor de categorieën zon-pv op kva, windenergie op kva en waterkracht).

Aangekondigde wijzigingen

In de Kamerbrief over de resultaten SCE 2024 en openstelling SCE 2025 (17-12-2024) worden enkele inhoudelijke wijzigingen in de regeling aangekondigd. Ries Verhoeven, manager belangenbehartiging Energie Samen: “We hebben samen met het ministerie en de expertgroep SCE van Energie Samen gekeken naar oplossingen voor problemen die wij zagen, en voor een aantal is dat gelukt.”

Openstellingsperiode en budget 2025

Door het ministerie wordt beoogd de SCE in februari 2025 open te stellen, met een openstellingsperiode die dan loopt tot 1 oktober 2025. Het openstellingsbudget wordt net als in 2024 vastgesteld op 100 miljoen euro.

Aangekondigde wijzigingen in de SCE-regeling 2025

1. Categorie voor natuurinclusieve zon-pv op veld

In de openstellingsronde van 2025 wordt een nieuwe categorie toegevoegd voor natuurinclusieve zon-pv op veld (500 kWp – 6 MWp). Om hiervoor in aanmerking te komen, moet een project:

  • Ruimte laten tussen de tafels met zonnepanelen.

  • De natuurkwaliteit monitoren en verslechtering voorkomen.

  • De gestelde eisen opnemen in de omgevingsvergunning.

Deze categorie heeft een hoger basisbedrag en volgt de lijn van vergelijkbare categorieën in de SDE++.

2. Verbetering financierbaarheid door project-BV’s

Vanaf 2025 mogen coöperaties hun subsidie gezamenlijk met een project-BV aanvragen. Dit vergemakkelijkt financiering doordat risico’s beperkt blijven tot één project. Voorwaarde is dat:

  • De coöperatie 100% aandeelhouder en enig bestuurder is van de project-BV.

  • De project-BV uitsluitend het project als doel heeft.

RVO controleert of project-BV’s aan de voorwaarden voldoen.

3. Afwijzingsgrond voor opknippen installaties

Aanvragen worden afgewezen als één of meerdere aanvragers binnen dezelfde ronde meerdere aanvragen indienen voor één locatie of aangrenzende locaties. Dit voorkomt overstimulering en sluit beter aan bij het staatssteunkader.

4. Verlenging maximum-ontheffingstermijn

De maximale termijn voor ontheffing wordt verlengd van één naar twee jaar. Dit geeft coöperaties en VvE’s meer ruimte bij vertragingen, zoals door congestie op het elektriciteitsnet. De wijziging geldt voor nieuwe en bestaande beschikkingen.

5. Banking na looptijd beschikking verlengd

Voor installaties met een grootverbruikersaansluiting (gva) wordt de mogelijkheid om niet-gedraaide productie-uren in te halen met een jaar verlengd. Dit biedt extra ruimte om uren met negatieve elektriciteitsprijzen te compenseren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter