Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

"Verduurzamen met biohars is het bouwen van de toekomst"

Henk Loves van Bouwgroep Emmen en Erik Oesterholt van Plantics zien dat de bouw moet veranderen. De CO₂-uitstoot moet omlaag. Ze pionieren op dit gebied en met succes. "Van natuurlijke materialen en onze biologische hars bouwmaterialen maken, dat zien wij als de toekomst.

RVO 4 april 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De bouw is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale CO₂-uitstoot in Nederland. Om in de toekomst woningen te kunnen blijven bouwen moeten bouwbedrijven buiten de normale kaders denken. Bouwgroep Emmen en Plantics ontwikkelen en testen CO₂-negatieve bouw- en isolatiematerialen die, doordat ze herbruikbaar en recyclebaar zijn, bijdragen aan een langdurige koolstofopslag.

Wereldwijde primeur

Plantics ontwikkelt alternatieven voor onder meer PUR/PIR-isolatie. Oesterholt: "Plantics maakt gebruik van unieke circulaire bioharsen als bestanddeel voor onze circulaire natuurlijke materialen. We bouwen daarbij voort op een uitvinding van de Universiteit van Amsterdam. De harsen zijn volledig plantaardig en zijn de eerste 100% biobased thermohardende harsen ter wereld. Gecombineerd met natuurlijke materialen als bijvoorbeeld hennep ontstaan unieke materialen, zoals ons hennep biocomposiet. Materialen die niet alleen natuurlijk zijn, maar ook heel sterk en er mooi uitzien."

Iedereen in keten doet mee

De stap van de eerste thermohardende biohars ter wereld naar de bouwsector blijkt niet groot. Met een Topsector energiesubsidie via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een groot consortium binnen het project CO2FIT aan de slag om op basis van de Plantics biohars toe te werken naar CO₂-negatieve bouwmaterialen en -elementen.

Hierbij zijn alle partijen uit de keten betrokken, volgens Oesterholt. "Zo levert een bedrijf uit Noord Nederland de hennepvezel, die tijdens de groei CO₂ opneemt. Deze gebruiken wij als grondstof in ons hennep bio-composiet plaatmateriaal. Dit materiaal testen we zowel in het laboratorium als in de praktijk. Hierbij evalueren we ook bouw- en onderhoudsaspecten. Een architect, woningcorporatie, distributeur, branchevereniging en 2 afval-/recyclingbedrijven zijn ook bij het project betrokken. Doel is om de materialen die we ontwikkelen 100% herbruikbaar en recyclebaar te maken."

Praktische toepassing

Loves heeft vanuit Bouwgroep Emmen de rol om vanuit diverse aspecten binnen het bouwproces te kijken naar de praktische toepassing. "Wij testen de materialen in een pilotgebouw in Emmen. Hierbij kijken we bijvoorbeeld of de bouwmaterialen en elementen bestand zijn tegen verschillende weertypen, maar ook of we de materialen met ons gereedschap kunnen verwerken. Dat ziet er positief uit. Dit is echt het

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

KENNISPARTNER

Visser, Erik