Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

VNG-inbreng over isolatieaanpak en handhaving warmtepomp

Een herhaalde oproep om € 300 miljoen extra beschikbaar te stellen voor isolatie. En de waarschuwing dat gemeenten niet kunnen controleren of overal de cv-ketel is vervangen door een warmtepomp. Dat zijn 2 van de 8 punten die de VNG inbrengt voor het Kamerdebat klimaatakkoord gebouwde omgeving op 22 maart.

VNG 20 maart 2023

Nieuws

Lees de VNG-inbreng voor het debat klimaatakkoord gebouwde omgeving (pdf, 92 kB)

Versnel de isolatiemaatregelen 

Steeds meer inwoners willen energie besparen en isoleren, maar dit is nog niet voor iedereen weggelegd. Geld voor isolatie mag niet het probleem zijn, nu we miljarden besteden aan inkomenssteun. Met een grootschalige isolatieaanpak helpen we inwoners met onhoudbare energielasten en ongezonde woningen, en komen we ook dichter bij het halen van de klimaatdoelstellingen. 

Daarom blijven wij bij onze oproep uit november 2022 (pdf, 145 kB) om op korte termijn structureel € 300 miljoen extra vrij te maken voor het Nationaal Isolatieprogramma (NIP). Dit vraagt wel om enkele aanpassingen in het NIP. Zowel het maximale bedrag per huishouden, als het selecteren op de doelgroep via de WOZ-waarde beperken het effect van het programma. 

Verplichting hybride warmtepompen onuitvoerbaar via Bouwbesluit 

We staan achter de uitfasering van oude cv-ketels, maar zijn ronduit negatief over het handhaven hiervan via het Bouwbesluit. Gemeenten hebben geen capaciteit om in miljoenen woningen te controleren of ze de juiste verwarming hebben. Het is beter om afspraken te maken met de techniek- en verwarmingsbranche dan gemeenten te vragen dwangsommen op te leggen. 

Overige punten 

  • Maak subsidies eenvoudiger

  • Stel een landelijke visie op betaalbaarheid op

  • Maak het belang van energielabels groter

  • Zorg voor voldoende financiële middelen voor het ontzorgingsprogramma voor het mkb

  • Stel de portefeuilleaanpak verplicht voor alle grote vastgoedeigenaren

  • Versimpel verduurzamen bij Verenigingen van Eigenaren

Publicaties

VNG inbreng CD klimaatakkoord gebouwde omgeving 22 maart

Oproep Versnelling Isolatieaanpak

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter