De beste manieren om inwoners, bedrijven en instellingen structureel te beschermen tegen stijgende energielasten zijn energie besparen en overstappen naar een duurzame energiebron. Daarom vragen we bij de Kamer aandacht voor warmtenetten, lagere vaste kosten en ondersteuning uit het Sociaal Klimaatfonds.
Warmtenetten zijn het alternatief voor aardgas met de laagste maatschappelijke kosten. Zij moeten op zeer korte termijn ook voor gebruikers een betaalbaar alternatief worden. Dan kunnen warmtenetten sneller worden gerealiseerd.
Ook energie besparen beschermt tegen een hoge energierekening. Huishoudens, bedrijven en instellingen die zuinig omgaan met energie, moeten dat merken in hun portemonnee. Laat daarom de vaste kosten dalen ten opzichte van variabele kosten (betalen naar gebruik).
Met geld uit het Social Climate Fund (SCF) kan Nederland kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven ondersteunen bij de stijgende energiekosten door ETS2, een instrument van de EU om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
We steunen het voorstel om de 0%-rente lening van het Warmtefonds na 2025 te behouden. En we roepen op te zorgen voor een koppeling met een nieuw tijdelijk energiefonds. Zo kunnen inwoners die dit nodig hebben beter worden begeleid naar structurele oplossingen.
Ook steunen we het voorstel voor fixteams die micro-mkb'ers helpen om energiebesparende maatregelen te nemen. Er zijn veel kleine stichtingen en verenigingen met eigen vastgoed en weinig geld die ook in aanmerking zouden moeten komen voor deze regeling.
We benadrukken dat bij de uitwerking van deze voorstellen rekening moet worden gehouden met de praktijk en uitvoeringskracht van gemeenten.