Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

VNG wil betere onderbouwing inzet eDNA bij na-isolatie

Om uit de impasse rondom de na-isolatie van gebouwen te komen, wil het rijk eDNA als erkende maatregel opnemen in de Omgevingsregeling. Gemeenten delen de wens dat eDNA zo snel mogelijk kan worden toegepast, maar hebben nog wel vraagtekens.

VNG 31 januari 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Lees de consultatiereactie van de VNG

Opsporing vleermuizen in spouwmuren

Momenteel zorgt de opsporing van vleermuizen in spouwmuren voor vertraging in het na-isoleren van gebouwen. Gemeenten, isolatiebedrijven en ook inwoners kijken uit naar een methode die het opsporen snel, effectief en betrouwbaar kan uitvoeren.

eDNA is een opsporingsmethode om de aanwezigheid van vleermuizen in de spouwmuur aan te tonen dan wel uit te sluiten. Als er geen DNA van vleermuizen wordt vastgesteld, kan er geïsoleerd worden. Het rijk heeft de betrouwbaarheid van eDNA laten onderzoeken en wil eDNA als erkende maatregel in de Omgevingsregeling opnemen.

Verbeterpunten voor conceptregeling

Gemeenten hebben met de SPUK NIP LAI (Nationaal Isolatieprogramma Lokale Aanpak Isolatie) middelen ontvangen om kwetsbare huiseigenaren te ontzorgen bij na-isolatie. Daarom delen gemeenten de wens dat eDNA zo snel mogelijk kan worden toegepast. Wel heeft de VNG een aantal zorgen en aandachtspunten over onder andere de juridische robuustheid, de verwachtte kosten en de gebouwtypen waarvoor eDNA bruikbaar is.

Daarom vraagt de VNG aan het rijk:

  • Neem voldoende tijd voor de onderbouwing en validatie van eDNA

  • Laat het eDNA-onderzoek uitvoeren door onafhankelijke ecologen

  • Schep realistische verwachtingen over eDNA in de communicatie, met het juiste perspectief tot NVI en SMP

  • Geef meer inzicht in de verwachtte kosten

  • Biedt meer duidelijkheid over de inzet van eDNA bij verschillende gebouwtypen

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter