VNG wil betere samenwerking bij bouw hoogspanningsinfra
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) wil met een wetgevingstraject de bouw van hoogspanningsinfrastructuur (HS-infra) versnellen. De VNG steunt de urgentie, maar ziet een sneller resultaat als wordt ingezet op het verbeteren van de samenwerking en afstemming tussen partijen.
VNG 30 April 2025
Maatregelen kosten tijd
In het maatregelenpakket stuurt de minister aan op wetswijzigingen die gericht zijn op centraliseren van het bevoegd gezag als het gaat om inpassing van HS-infra in de ruimtelijke ordening. De keuzes voor locaties en tracés van HS-infra worden door gemeenten, in samenspraak met provincies, afgewogen tegen de andere ruimtelijke keuzes. De VNG vindt deze ingreep onnodig, omdat vraagstukken over plaatsen van HS-infra vaak al in regionaal verband worden opgepakt. Daarnaast hebben de voorgestelde wetswijzigingen de nodige aanlooptijd voordat ze effectief worden
Inzet op eerder afstemmen
De VNG deelt de urgentie om het stroomnetwerk op zo kort mogelijke tijd te verzwaren en uit te breiden. Dat is de structurele oplossing voor netcongestie die impact hebben op de maatschappelijke opgaven als wonen, werken en de energietransitie. Deze noodzaak is inmiddels voelbaar in heel Nederland. Volgens de VNG moet vooral worden ingezet op het beter samenwerken, zodat processen en bevoegdheden eerder kunnen worden belegd. Door extra in te zetten op vroegtijdige afstemming tussen de overheden en nationale en regionale netbeheerders kan de benodigde versnelling eerder tot stand komen.
Daarnaast pleit de VNG ervoor dat de netbeheerder parallel gaat werken. Door gelijktijdig met de interne procedures te starten en de vergunningaanvraag bij overheden te starten. Mocht het desondanks nodig zijn om bevoegdheden te centraliseren, dan wil de VNG dat gemeenten samen met het rijk een oplossing vinden voor hun verminderde bewegingsvrijheid in regie op de publieke ruimte.
Meer informatie
Kamerbrief Aanpak netcongestie: sneller uitbreiden elektriciteitsnet