Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Waterstof in beeld voor verwarmen van monumenten

Monumentale panden, zoals in Amsterdam, van het gas afhalen en met een warmtepomp verwarmen is niet haalbaar. Een waterstof gestookte CV is mogelijk een optie. Dat wordt nu getest in Lochem.

H2Platform 23 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Bewoonde huizen

Het idee is niet nieuw, wel dat voor het eerst bewoonde huizen worden aangesloten op waterstof. Het gaat om tien monumentale villa’s in de Lochemse wijk Berkeloord, die in het kader van een demonstratieproject worden omgezet op waterstof. Ze zijn door hun monumentale status moeilijk te isoleren. Ze hebben een ongunstig milieulabel door een hoge CO2-uitstoot van het voor de verwarming benodigde aardgas. Door inzet van waterstof is die uitstoot flink te verlagen. Bovendien komt waterstof economisch gezien meer in beeld nu de aardgasprijzen stijgen.

Geurstof in waterstof

Het ontwerp en de bouw van een installatie voor de ontvangst en toelevering van de waterstof is in gang gezet. Het bedrijf Ekinetix neemt deze klus ter hand samen met vele andere bedrijven en participanten. Zo regelt gAvilar B.V. bijvoorbeeld het toevoegen van een geurstof aan de waterstof, zodat die te ruiken is bij onverhoopte lekkage. Deze zogenaamde odorisatie is volstrekt nieuw.

Aanpassen aardgasnet voor waterstof

De waterstof moet straks de villa bereiken via de aardgasleiding. De aanpassingen daaraan en het verzekeren van de veiligheid is in handen van netbeheerder Alliander en de energiecoöperatie LochemEnergie. Er wordt gebruik gemaakt van industrieel waterstofgas van Westfalen Gassen Nederland BV. De verwarmingsketels komen van Remeha. Alle partijen streven ernaar de installatie klaar te hebben in oktober 2022 voor het stookseizoen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter