Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Waterstof in stroomversnelling met bijdrage REACT- EU

Een openbare waterstoftankinstallatie, die waterstof samen perst door elektrotechnische compressie. Dat bespaart energie en onderhoudskosten omdat er minder bewegende delen nodig zijn. Met deze kennis en inzichten draagt dit project bij aan het versnellen van de waterstofeconomie in Oost-Nederland. Dit project ontvangt een bijdrage van € 2,2 miljoen uit het Europees herstelfonds REACT-EU.

OP Oost 3 januari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Nicola Margaret via E+/ Getty Images

Grootste

De waterstoftank heeft een afgiftecapaciteit tot 1080 kg/dag en 350.000 kg/jaar. Het behoort daarmee tot een van de grootste ter wereld. Op basis van de ervaringen met het voorbereiden en installeren van deze waterstoftankinstallatie, brengen de partners nieuwe mogelijke locaties voor waterstoftankstations in kaart. Zo brengt het project ‘Waterstof in stroomversnelling’ de rol van waterstof in de energietransitie verder.

Eerdere toekenningen

Het REACT-EU programma van de Unie is een reactie op de Covid-pandemie en is bedoeld voor een groen, digitaal en flexibel herstel van de economie tijdens en na de coronacrisis. Met de toekenning aan het project ‘Waterstof in Stroomversnelling’ is het hele budget uit de eerste tranche REACT-EU voor Oost-Nederland toegewezen aan 20 projecten. De betrokken ondernemers investeren samen met de EU en het Rijk 140 miljoen in een groen en digitaal herstel van de economie. Hier vindt u het overzicht van alle 20 REACT-EU projecten uit de 1e tranche.

Bijdrage via OP Oost 2014-202

Oost-Nederland heeft begin 2021 47,5 miljoen euro -waarvan € 5,9 miljoen Rijkscofinanciering- voor REACT-EU ontvangen. In oktober is een 2e bijdrage van € 60,4 miljoen toegekend. Om snel aan de slag te kunnen, wordt deze Europese bijdrage verleend via het huidige EFRO-programma OP Oost 2014-2020 (OP Oost). OP Oost is het gezamenlijke EFRO-subsidieprogramma van Overijssel en Gelderland. Dit programma richt zich op economische innovaties en koolstofarme economie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter