Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Waterstofketen moet sneller volwassen worden vindt brede coalitie van bedrijven

Meer dan 80 Nederlandse bedrijven hebben de handen ineengeslagen om te laten zien dat ze van waterstof in Nederland een succes gaan maken; voor de werkgelegenheid, voor de economie én voor het klimaat. Vandaag overhandigen zij hun ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’ aan Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Frans Timmermans. Een boek vol toewijding, concrete plannen en projecten.

Redactie Klimaatweb 7 april 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Initiatiefnemers Gasunie, Toyota (Louwman Group), Groningen Seaports, Remeha, Shell, Stedin Groep en Port of Amsterdam bouwden de coalitie uit tot een indrukwekkend gezelschap van bedrijven uit de hele waterstofketen én daarbuiten: producenten, industrie, mobiliteit, techniek en advies. Van innovatieve start-ups tot grote multinationals.

“Hurry up”

In een live online evenement wordt het ‘Bidbook vol Waterstof-commitments’ vandaag gepresenteerd aan Diederik Samsom. Vanuit Brussel stelt Samsom dat het wel ongelooflijk stupide zijn als er in het nieuwe regeerakkoord geen aparte paragraaf gewijd wordt aan waterstof. Zijn boodschap aan Nederland? “Hurry up, overal in Europa gaat het ongelooflijk hard.”

Plannen

Het bidbook toont een uniek overzicht van nieuwe waterstofprojecten en concrete plannen in heel Nederland:

● Dieselaggregaten en machines op aardgas worden in dit bidbook omgebouwd tot mini-elektrolysers, waterstofaggregaten en -machines. In te zetten bij festivals, bouwprojecten, op campings, in fabrieken van koekjes, brood en meer. Alles plug and play.

● Bedrijven die hun schepen, vrachtwagens, zware bedrijfswagens en personenauto’s willen vervangen voor voertuigen op waterstof; bedrijven die deze voertuigen leveren én bedrijven die de tankinfrastructuur hiervoor aanleggen en de waterstof leveren;

● De aanleg en aanpassing van offshore windparken, van grootschalige ondergrondse infrastructuur en specifieke installaties bovengronds. Van wind op zee naar waterstofgebruik achter de voordeur van een industriebedrijf of woning;

● De bouw van waterstoffabrieken en elektrolysers bij industrie- en chemiebedrijven om in de toekomst de CO2-uitstoot te verminderen.

Het hele bidbook ademt ambitie: bedrijven investeren fors en durven risico te nemen. Ze laten zien dat Nederland de kennis, ervaring, ligging én bedrijven heeft voor een succesvolle waterstofketen. Een keten waarin de overheid niet kan ontbreken.

Commitments

Naast het bieden van commitment vragen de bedrijven ook commitment van de overheid. Daarom zijn onder regie van professor future energy systems Ad van Wijk belangrijke beleidsvragen opgesteld in de vorm van ‘De 10 waterstof-commitments van Nederland’. Een knipoog naar de 10 geboden. “Gij hebben we naar wij veranderd, omdat men het met elkaar moet gaan doen.” Aldus van Wijk. De 10 waterstof-commitments:

  1. Wij zullen waterstof liefhebben gelijk wij ook elektriciteit liefhebben.

  2. Wij zullen onze bedrijven én consumenten toegang en recht geven op waterstof.

  3. Wij zullen schone waterstof gelijk behandelen naar gelijke koolstofinhoud.

  4. Wij zullen onze windrijke wateren ruimhartig openstellen voor grootschalige waterstofproductie.

  5. Wij zullen, zonder onderscheid van herkomst, schone waterstofimport ten volle stimuleren.

  6. Wij zullen onze gasinfrastructuur, opslagfaciliteiten, tankinfrastructuur en havenfaciliteiten ruimhartig en spoedig geschikt maken voor waterstof.

  7. Wij zullen onze elektriciteit- en waterstofsysteem intelligent koppelen teneinde eenieder altijd en overal van schone energie te kunnen voorzien.

  8. Wij zullen het toepassen van schone waterstof voor iedereen bespoedigen en stimuleren via belonen en beprijzen, via quota en caps.

  9. Wij zullen schone waterstofproductie, transport, vraag, innovatie en bedrijvigheid ruimhartig financieel ondersteunen voor een schone, gezonde en krachtige economie, werkgelegenheid, milieu en leefomgeving.

  10. Wij zullen ons gezag doen gelden om zo spoedig mogelijk waterstof wettelijk te verankeren en de transitie naar waterstof voortvarend te regisseren.

Zie ook

Bekijk het online college Waterstof door Ad van Wijk hier

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter