Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Waterstofpijpleiding tussen Duitsland en Noorwegen

Noorwegen wil op grote schaal groene waterstof produceren. Duitsland wil van (Russisch) aardgas af. Beide landen zien daarom wat in een waterstofpijpleiding.

H2Platform 9 januari 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Duitsland en Noorwegen hebben op 5 januari 2023 een overeenkomst gesloten voor verdere samenwerking op het gebied van waterstof. Onderdeel daarvan is de aanleg van een grootschalige pijplijn tussen de twee landen.

Haalbaarheid waterstofpijpleiding

De Duitse vice-kanselier, Robert Habeck, en de Noorse premier, Jonas Gahr Støre, hebben de samenwerking wereldkundig gemaakt in een gezamenlijke persverklaring. Premier Støre merkte op dat waterstof van “speciaal belang” is in de energietransitie van Europa en voor Duitsland. Støre voegde eraan toe: “We geven vandaag een gezamenlijke verklaring af om de ontwikkeling van een functionerende waterstofmarkt en waardeketen te versnellen.”

Ook CO2 door pijpleiding

In 2030 moet levering van groene waterstof via de pijpleiding vanuit Noorwegen mogelijk zijn. Nu start het onderzoek naar economische haalbaarheid van transport van waterstof van Noorwegen naar Duitsland en het transport van kooldioxide van Duitsland naar Noorwegen. Omdat eerstgenoemde daarmee weer zijn CO2-reductie doelstellingen dichterbij kan halen.

Offshore windpark NortH2

Het Noorse petroleumbedrijf Equinor en de Duitse elektriciteitsproducent RWE dragen bij aan het partnerschap. Equinor en RWE werden in 2020 genoemd als nieuwe partners van het NortH2-project, dat tot doel had groene waterstof te produceren uit offshore wind voor de kust van Nederland.

Overgangsperiode

Duitsland en Noorwegen stellen nu: “Om de snelst mogelijke grote volumes waterstof met nul of lage uitstoot te realiseren, zijn we gezamenlijk van plan om gedurende een overgangsperiode waterstof te gebruiken die is geproduceerd uit aardgas met koolstofafvang en -opslag.”

Klimaatverplichtingen

In de persconferentie benadrukte de Noorse premier: “Onze klimaatverplichtingen zijn totaal. En onze inzet is totaal. Dit is een belangrijke manier om die doelstellingen te bereiken. Europa heeft een grote verbintenis om zijn economie te vergroenen en zijn afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen, en Noorwegen zal in een geest van solidariteit aan die onderneming deelnemen.”

De Duitse vice-kanselier Habeck voegde eraan toe: “We hebben klimaatneutrale moleculen nodig. Met de geschiedenis van Noorwegen op het gebied van olie en gas kunnen we een voorraad waterstof van Noorwegen naar Duitsland brengen. En dit is slechts één stap in een nieuwe industriële groeisituatie.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter