Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

'We hebben een aardige positie verworven op de Nederlandse energiemarkt'

Dorhout Advocaten start een partnership met PONT | Klimaat. Het advocatenkantoor zit in Noord-Nederland en heeft al vijftien jaar een expertise in het energierecht. Hans Koenders, partner bij Dorhour, vertelt over de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid en energie in Nederland. “Bij duurzaamheidsvraagstukken vind ik de samenkomst van verschillende disciplines interessant”.

12 september 2024

Nieuws

Wat is de achtergrond van Dorhout Advocaten?

“Dorhout is een advocatenkantoor dat aanvankelijk voornamelijk op Noord-Nederland is gericht. Ons kantoor heeft een goede naam voor ondernemingen, centrale en lokale overheden, non-profit instellingen en andere organisaties. We richten ons met name op de zakelijke markt. Er worden juridische diensten op de rechtsgebieden ondernemingsrecht, faillissementsrecht, energierecht, arbeidsrecht en vastgoedrecht geleverd. Dat alles met een betrokken team van tien advocaten en vier ondersteunende administratieve krachten, dat verstand van en een nuchtere kijk op zaken heeft, doortastend handelt en resultaatgericht is.

In 2009 zijn we binnen Dorhout Advocaten begonnen met het opzetten van de energiepraktijk. Inmiddels zijn we vijftien jaar verder en kunnen we zeggen dat we een aardige positie hebben verworven op de Nederlandse energiemarkt. Wij hebben de afgelopen jaren diverse ondernemingen en overheden bijgestaan over verschillende energierechtelijke aangelegenheden. Hierbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan zaken als het aanvragen en verkrijgen van ontheffingen voor eigen netbeheer, kwesties rondom de aansluiting en transport van energie, advisering rondom LNG, waterstof en de ontwikkeling en/of bouw van wind- en zonneparken.”

Kunnen jullie iets vertellen over de actuele thema’s waar jullie zich op dit moment veel mee bezig houden?

“Op het moment is ons hoofdthema elektriciteit, bijna alle zaken die we doen hebben hiermee te maken. De grootste uitdaging daarbij is het bijhouden van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Op de korte termijn is het belangrijk om de komst van de nieuwe Energiewet in de gaten te houden, waar we al jaren op wachten. Deze zal meer duidelijkheid geven en handvatten voor de energietransitie bieden. Op de langere termijn is het verstandig in de gaten te houden hoe het Europese recht voor de energiemarkt zich gaat ontwikkelen.”

Welke ontwikkelingen moeten we zeker in de gaten houden?

“De uitdagingen waar we voor staan zijn het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen en de grote systeemveranderingen. Ontwikkelingen die volgens ons belangrijk zijn om daarbij in de gaten te houden zijn slimme netten en de toepassing van waterstof.

Een goed voorbeeld om te volgen is EnTranCe, Centre of Expertise Energy van Hanzehogeschool Groningen. Daar wordt op kleine schaal geëxperimenteerd op het vlak van onder andere alternatieve energie en netbeheer, gecombineerd met onderzoek en onderwijs.”

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter