Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

Wereldwijde groei van zakelijke PPA’s

Zakelijke PPA’s zijn enorm in opkomst. In 2022 werd er wereldwijd maar liefst 36,7 gigawatt aan overeenkomsten voor schone energie afgesloten via Corporate Power Purchase Agreements. Het merendeel van deze deals vond plaats in de Verenigde Staten, Spanje, India, Bangladesh en China. Sinds 2008 is wereldwijd in totaal 148 gigawatt aan schone energieovereenkomsten tot stand gekomen via zakelijke PPA’s. Deze trend zette zich voort in 2023 en het aantal transacties zal naar verwachting zelfs het aantal van 2022 overtreffen.

NWEA 4 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Welke bedrijven werken met zakelijke PPA’s?

Vooral technologiebedrijven en datacentra spelen een grote rol in deze groei. In 2022 leidde Amazon wereldwijd met deals van 10,9 gigawatt. Andere grote spelers zoals Meta, Google en Microsoft waren ook actief in het aankopen van schone energie. Daarnaast dragen grote industriële bedrijven, waaronder olie- en gasbedrijven, en chemische bedrijven aanzienlijk bij aan de vraag naar zakelijke PPA’s

Zakelijke PPA’s in Europa

In Europa waren aan het einde van het derde kwartaal van 2023 bedrijven in telecommunicatie, ICT en zware industrieën verantwoordelijk voor 60 procent van de ondertekende zakelijke PPA’s. Andere sectoren zoals transport, auto-industrie en detailhandel beginnen ook steeds meer bij te dragen aan het gebruik van PPA’s, waardoor ze helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot in de industrie.

Nederlandse ontwikkelingen

De Nederlandse overheid heeft verschillende maatregelen ingevoerd om investeringen in duurzame energieprojecten te ondersteunen. Dit omvat vernieuwde regelingen zoals de SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie) en de EIA (Energie Investeringsaftrek), die bedrijven helpen bij investeringen in duurzame energie en energiezuinige technologieën.

Belang van PPA’s

Power Purchase Agreements kunnen helpen bij de financiering van grootschalige hernieuwbare energieprojecten. Ze helpen producenten om stabiele inkomsten te genereren door een langetermijncontract aan te gaan met bedrijven die een goede kredietwaardigheid hebben. Dit stabiliseert de inkomstenstroom van het project en maakt het aantrekkelijker voor investeerders. Ze kunnen ook een belangrijke stap zijn in de richting van groenere en duurzamere energievoorziening, omdat ze bedrijven in staat stellen om rechtstreeks samen te werken met groene energieproducenten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter