De Tweede Kamer heeft op 3 juli de Wet Collectieve Warmte (WCW) aangenomen. Aedes is er positief over dat er nu een wettelijk kader in de maak is dat op termijn meer duidelijkheid biedt aan woningcorporaties, warmtebedrijven en gemeenten.
De WCW legt kaders vast voor eigendom, organisatie en toezicht, waardoor projecten minder onzekerheden kennen. Alleen de PVV, SP en Partij voor de Dieren stemden tegen.
Bewoners zullen in de komende jaren nog niet profiteren van lagere warmtetarieven, vanwege de gefaseerde invoering van de wet. Want hoewel de WCW formeel ingaat per 1 januari 2026, wordt een groot deel van de bepalingen pas later actief. Zo zal de invoering van kostengebaseerde tarieven pas over ongeveer 4 jaar van kracht zijn. Daarmee blijft de betaalbaarheid onzeker.
Aedes vindt het een stap vooruit dat verschillende amendementen zijn aangenomen die de betaalbaarheid beter proberen te borgen. Zo is in de wet vastgelegd dat alleen mag worden overgegaan op collectieve warmte als sprake is van relatieve betaalbaarheid voor bewoners. Deze verbeteringen zijn broodnodig om te voorkomen dat corporaties vastlopen in projecten, waarbij de woonlasten voor huurders uit de pas lopen met de beloofde voordelen.
In de praktijk lukt het vaak niet om de instemming van 70% van de huurders rond te krijgen. Huurders zitten terecht niet te wachten op een hoger vastrecht. Dat zorgt er mede voor dat corporaties de beoogde rol van startmotor niet meer kunnen pakken, ook al willen zij dat erg graag. De inzet van Aedes is daardoor, veelvuldig in samenwerking met andere brancheverenigingen, drieledig geweest: (1) Maak vaart met de wetgeving zodat er snel meer duidelijkheid komt over de kaders; (2) Pak door met de uitvoering, omdat de minister nu de inwerkingtreding van een aantal pijlers onder de wet 4 jaar vooruit schuift; en (3) Borg de betaalbaarheid voor huurders met flankerend beleid en aanvullende financiële maatregelen.
Aedes zal de komende periode, samen met haar leden en partners in de warmtesector, kritisch volgen hoe de uitwerking van de wet in lagere regelgeving en praktijk uitpakt. Een stevige inzet op betaalbaarheid, uitvoerbaarheid en voldoende financiële middelen blijft onmisbaar om de warmtetransitie voor huurder en corporatie echt haalbaar te maken.
Heb je nog vragen of opmerkingen over de Wet Collectieve Warmte (WCW) mail dan naar Daylam Dag, belangenbehartiger Verduurzaming.