De vraag naar groene waterstof zal de komende jaren sterk stijgen. Finland heeft veel projecten in uitvoering waarmee ook aan die vraag is te beantwoorden.
Het blijkt uit verklaringen van de beheerders van de elektriciteits- en gasnetwerken in Finland, respectievelijk Fingrid en Gasgrid Finland. “Het potentieel voor productie en transport van waterstof is voldoende voor ons eigen gebruik en export”, stelt Mikko Heikkilä, hoofd Strategic Planning bij Fingrid.
Op korte termijn (2022-2024) komt productiecapaciteit ter grootte van 5.000 mW beschikbaar. De contracten voor deze projecten (vooral windenergie) zijn gesloten. Verder zijn er plannen voor nog meer windparken, waarmee de capaciteit stijgt naar 500 tWh per jaar. 300 tWh zou benut kunnen worden voor de productie van groene waterstof.
Het is niet genoeg om te voorzien in de verwachte vraag naar groene waterstof in Europa in 2050. Die is geschat op een waarde tussen de 1.500 en 2.300 tWh. Finland kan echter wel een substantieel deel daarvan leveren. Fingrid geeft aan dat dat zelfs al eerder kan.
Finland heeft veel ruimte voor nieuwe windparken, omdat het land dunbevolkt is. Bovendien leveren waterkrachtcentrales een behoorlijk aandeel voor de energievoorziening in het land. Maar liefst 90% van de elektriciteit in Finland is groen. Het land heeft ook een van de laagste stroomtarieven. Met een stijgend aanbod aan groene stroom is export een serieuze optie en overschotten van de opgewekte elektriciteit is te benutten voor waterstofproductie.
Gasgrid Finland heeft een gasnetwerk dat al nauw is verbonden met andere netwerken in Europa. Dus de infrastructuur is al grotendeels aanwezig voor transport van groene waterstof. Gasgrid maakt ook al deel uit van de European Hydrogen Backbone Group. “Een waterstof pijpleiding kan de flexibiliteit in de energievoorziening versterken en het risico aan gastekorten voor producenten en gebruikers reduceren”, stelt Sara Kärki, hoofd Strategic Analysis & RDI bij Gasgrid Finland.