Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Zaadbommen, plastic prikstations en meer, dit was de finale van de Circular Challenge Water editie december 2022

De winnaar van de Circular Challenge van circulaire hub BlueCity in Rotterdam is bekend. Team Edu Box ging er met de winst vandoor met hun circulaire oplossing voor voedselafval in kantines van waterschappen. Deze Circular Challenge gingen teams aan de slag met reststromen van Hoogheemraadschap van Rijnland (plastic ingezameld met Bubble Barriers), Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (ecologisch maaisel), Waterschap Hollandse Delta & Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (cateringafval), Waternet & AquaMinerals (rioolvet) en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (brijnwater). Na een succesvolle editie in mei 2022 was het thema van deze challenge opnieuw “water”. Tijdens de feestelijke finale op donderdag 15 december pitchten de teams van young professionals hun circulaire oplossingen aan de vakjury, bestaande uit Emma van der Leest (biodesigner & co-founder van het BlueCity Lab), Vincent Lokin (bestuurslid Unie van Waterschappen) en Bram Tankink (ex-wielrenner en bestuurslid van Stichting Symbio).

BlueCity 21 december 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Van waardeloze reststroom naar circulair product

De Circular Challenge van BlueCity koppelt young professionals aan organisaties met een reststroom. In zes weken tijd gaan zij in multidisciplinaire teams aan de slag om voor deze reststroom een hoogwaardige, circulaire oplossing te vinden. Hierbij krijgen ze hulp uit het BlueCity ecosysteem van ondernemers, ontwerpers en experts in de circulaire economie.

Het team achter Edu Box (Carla Robb, Timo Thijsen en Lucas Meneguim) kreeg de uitdaging van Waterschap Hollandse Delta en Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid om een oplossing te bedenken voor het cateringafval uit de kantine van het waterschap. Een groot deel van het voedselafval in de kantine van Waterschap Hollandse Delta wordt verspild. De Edu Box moet hier verandering in brengen. In de doos zitten o.a. speciale afvalbakken voor in de kantine én een kit voor medewerkers om zaadbommen te maken van het gecomposteerde voedselafval uit hun eigen kantine. De afvalbakken laten duidelijk laten zien welk afval erin moet (groente-, fruit- en tuinafval). Ze zijn transparant, zodat gebruikers kunnen zien hoeveel er al verzameld is en of er geen dingen in komen die er niet thuishoren, zoals plastic. Daarbovenop wil het team de afvalbakken voorzien van een weegschaal die de CO2-impact van het ingezamelde afval berekent en toont. Deze high-tech vuilnisbakken stimuleren de eters in de kantine zo om hun afval te verminderen en beter te scheiden. Als dank voor hun inzet krijgen medewerkers later een bio-box met daarin alles wat ze nodig hebben om zaadbommen te maken van het gecomposteerde voedselafval uit hun eigen kantine. Zo redden ze voedsel van de verbrandingsoven en krijgen ze een extraatje om hun tuin of balkon groener te maken.

De nummer twee: Emerge

De runner-up van de avond was Team Emerge. Zij gingen ging voor het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de slag met een nieuwe circulaire oplossing voor het plastic dat met een Bubble Barrier uit de rivieren gevist wordt. Met een Bubble Barrier creëert men een scherm van luchtbellen in een rivier, waardoor plastic en ander afval boven komt drijven en uit het water gehaald kan worden. Het team ontdekte al snel een partner die van het juiste plasticafval staven kan produceren. Het team ontwierp met deze staven verschillende objecten die mensen in de openbare ruimte uitdagen om afval in te gaan zamelen. Tijdens de finale presenteerden zij hun idee voor een uitleen station met afvalgrijpers en speciale prullenbakken gemaakt van dit materiaal. Het idee is om deze objecten terug te plaatsen in de omgeving van waar het plastic verzameld wordt om zo nog meer mensen aan te sporen plastic in te zamelen.

Eervolle vermelding voor (Not So) Fine Brine

Een Eervolle Vermelding ging nog naar team (Not so) Fine Brine. Wat doe je als je wel een circulaire toepassing voor de reststroom kunt vinden, maar die niet per se duurzaam is? Het overkwam Team Brijnwater. Om uitstoot te beperken en om te voldoen aan de steeds strenger wordende wetten en regels rondom rioolwaterzuivering, wil het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaan overstappen op een nieuwe manier van waterzuiveren: fysisch-chemische rioolwaterzuivering. Deze manier van reinigen door middel van o.a. membranen en ionenwisselingen wordt het rioolwater heel schoon, maar blijft er ook een grote hoeveelheid zout water over met daarin veel schadelijke afvalstoffen, zoals microplastics en zware metalen. Die reststroom heet brijnwater. Om een oplossing te vinden voor het vervuilde water, onderzocht het team beton. Voor de productie van beton is veel water nodig. Gezien zoet water steeds schaarser wordt, kan het gebruiken van het brijnwater een uitkomst bieden. Hiermee worden de afvalstoffen in het water voor langere tijd ‘gevangen’ in het beton. Dan schuiven we wel het probleem in de schoenen van toekomstige generaties. Dat kan niet de oplossing zijn, vindt het team. Door de vervuiling in het beton wordt het namelijk lastig te recyclen. Daarom besloot het team de Circular Challenge te challengen en riep op om op zoek te gaan naar een beter systeem om water te zuiveren, waardoor er helemaal geen brijnwater ontstaat, bijvoorbeeld door waterfilterende planten in te zetten. Deze heldere boodschap maakte indruk op de jury.

Circular Startup Support

BlueCity feliciteert alle teams met de enorme prestatie die ze hebben neergezet. Het winnende team won €5000 om hun idee verder uit te werken, en mag drie maanden lang gebruik maken van een werkplek in BlueCity en alle faciliteiten in het BlueCity Lab. De komende drie maanden krijgen alle teams ondersteuning via de BlueCity Circular Challenge Startup Support om hun ideeën om te zetten in een echte startup. Met een toegewijd kernteam worden ze geholpen bij het verder uitwerken van hun plannen en een eerste financieringsaanvraag. We kijken uit om te zien welke new circular business uit deze Circular Challenge voort gaan komen die de watersector op hun kop gaan zetten!

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter