Onlangs hebben wij kennis genomen van de publicatie ‘A review of challenges with using the natural gas system for hydrogen’ waarin de auteurs betwisten of aardgasleidingen geschikt zijn voor waterstof. Uiteraard hebben ook wij het artikel aandachtig gelezen.
Al sinds 2018 transporteren wij succesvol, veilig en betrouwbaar waterstof, waarbij wij een voormalige hogedrukleiding uit ons aardgasnetwerk hergebruiken. Op deze manier heeft Gasunie de afgelopen jaren zelf in de praktijk veel ervaringen op kunnen doen met het hergebruik van aardgasinfrastructuur voor waterstof. Zowel met de betrekking tot de leidingen zelf, alsmede op het gebied van beheer en onderhoud.
Daarnaast is het een onderwerp dat jaren geleden uitgebreid aan de orde is geweest, namelijk toen de vraag op tafel lag: kan een aardgasnetwerk dienst doen voor het transport van waterstof. Dan kan het natuurlijk zijn dat er jaren later nieuwe inzichten worden gedaan. Maar daarvan lijkt bij deze publicatie geen sprake.
De inzichten, die in het artikel worden genoemd, zijn voor Gasunie niet nieuw en zijn onderdeel geweest in de omvangrijke studie HyWay 27, die onder de coördinatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (tegenwoordig Klimaat en Groene Groei) is uitgevoerd en is geconsulteerd met alle relevante stakeholders. Het onderzoek in HyWay 27 toont aan dat het bestaande aardgasnet veilig kan worden ingezet voor het transport van waterstof. Het rapport HyWay 27 is te downloaden via de website www.HyWay27.nl en is ook opgesteld in Engels en Duits. De ontwikkelingen met betrekking tot veilig kunnen hergebruiken van het aardgasnetwerk zet zich door en wordt voorzien in vrijwel geheel Europa: www.h2inframap.eu.
Naast veiligheid bespreekt het artikel ook de kostenaspecten die gepaard gaan met het omzetten van aardgasleidingen naar waterstof. Deze zijn significant, maar nog steeds aanzienlijk lager en veel minder verstorend voor de omgeving dan aanleg van nieuwe leidingen.