Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Zo pak je energiearmoede aan als gemeente

Het Rijk heeft geld beschikbaar gesteld om energiearmoede aan te pakken. Vanuit Over Morgen helpen we steeds meer gemeenten bij het oplossen van energiearmoede. We bekijken per doelgroep welke acties je het beste kunt ondernemen. In deze blog geven we inzicht in de doelgroepen en bijbehorende aanpak.

24 mei 2022

Blog

Blog

Wij delen de doelgroep energiearmoede op in vier segmenten, die we één voor één langslopen. Wat kenmerkt deze doelgroep en welke aanpak werkt het beste?

1. Hoog energielabel (A, B of C), weinig vertrouwen in instanties

Deze mensen wonen in redelijk tot goed geïsoleerde woningen, maar hebben toch een hoge energierekening. Dit zijn vaak mensen die nu al kampen met energiearmoede en die al in beeld zijn bij afdeling Werk & Inkomen van de gemeente. Ze hebben weinig vertrouwen in de gemeente en andere instanties, waardoor ze lastig te bereiken zijn.

Wat werkt het beste voor deze doelgroep?

• Benadering samen met mensen die ze al kennen en vertrouwen. Dit kunnen opbouwwerkers zijn, de voeldselbank, iemand van het buurtteam of van de kerk of de moskee;

• Concreet maken waar in huis energie kan worden bespaard. Hoe hoog staat de thermostaat? Hoe oud is het witgoed? Hoe staat het met andere energieslurpers zoals een hottub, zonnebank of een groot aquarium?

• Een proactieve benadering. Ga bijvoorbeeld meerdere keren langs en vervang direct producten die veel energie gebruiken zoals gloeilampen of vul samen aanvragen in voor een subsidie of cadeaubon.

2. Hoog energielabel (A, B of C) en vertrouwen in instanties

Deze mensen wonen ook in geïsoleerde huizen maar kampen met een hoog energieverbruik. Dit zijn mensen die vaak nu nog niet te maken hebben met energiearmoede, maar wel een risico hierop vormen zodra er iets in hun woonsituatie verandert. Omdat hun vertrouwen in instanties hoger is dan bij doelgroep 1, zijn ze makkelijker te benaderen.

Wat werkt voor deze doelgroep:

• Deze doelgroep neemt vaak zelf meer actie. De gemeente kan dus een brief sturen met daarin een concreet aanbod en hier zal een deel van deze groep op reageren;

• Een goed aanbod voor deze doelgroep is bijvoorbeeld een energiescan waarbij samen met de bewoner wordt gekeken naar welke producten in huis hoeveel energie verbruiken. Daarna kan een cadeaubon of subsidie worden aangevraagd om deze te vervangen.

3. Laag energielabel (D, E, F of G), weinig vertrouwen in instanties

Deze doelgroep woont in een slecht geïsoleerd huis waar veel mogelijk is qua isolatie. Tegelijkertijd hebben ze weinig vertrouwen in instanties zoals de woningbouwcorporatie (als ze huurders zijn) of de gemeente. Ook dit zijn vaak mensen die nu al kampen met energiearmoede en die al in beeld zijn bij bijvoorbeeld afdeling Werk & Inkomen van de gemeente;

Wat werkt het beste voor deze doelgroep:

  • Benadering samen met mensen die ze al kennen of vertrouwen en een zeer proactieve benadering (zie doelgroep 1).

  • Direct actie ondernemen: kieren dichten, gloeilampen vervangen, etc.

  • Concrete hulp bieden aan huiseigenaren bij het grondig isoleren van hun woning. Dat kan door samen een subsidie aan te vragen en offertes voor de werkzaamheden. Subsidies vragen vaak om voorfinanciering en een eigen bijdrage. Dat kan deze doelgroep lang niet altijd zelf. Gemeenten kunnen daar een rol in spelen. Let wel op hoe je dit als gemeente regelt voor mensen met een (bijstands)uitkering en mensen die schulden hebben.

4. Laag energielabel (D, E, F of G), vertrouwen in instanties

Deze laatste doelgroep woont in een woning met een laag energielabel en heeft wel vertrouwen in instanties.

Wat werkt bij deze doelgroep?

• Zoals ook al bij de andere doelgroepen te lezen is, is het goed mogelijk om deze bewoners brieven te sturen met een aanbod. Een deel van hen zal hierop reageren.

• Een goed aanbod voor deze bewoners gaat over de isolatie van de woning. Voor huurders zal het gaan om kleinere maatregelen, zoals het dichten van kieren en het plaatsen van tochtstrips. Voor huiseigenaren gaat het om grotere maatregelen waar de gemeente ze (financieel) bij kan ondersteunen.

• Aandachtspunt is ook hier de voorfinanciering en eigen bijdrage die nodig is (zie doelgroep 3) bij subsidies

• Ander aandachtspunt is het invullen van formulieren. Een ISDE-aanvraag is voor veel mensen lastig in te vullen. Ook al is deze doelgroep welwillend, het blijft ingewikkeld, dus hulp en begeleiding vanuit (bijvoorbeeld) de gemeente is welkom.

Zie ook

Lokale adaptatiestrategie voor je gemeente in 5 stappen

‘De natuur is geen kostenpost’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter