Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Kernenergie in Nederland
In Nederland staat één kerncentrale, in Borssele (Zeeland), in eigendom van EPZ. Deze centrale is sinds 1973 in bedrijf en moet daarom uiterlijk 2033 worden gesloten. Ondertussen is het de vraag of Nederland weer nieuwe kerncentrales zal gaan ontwikkelen. In opdracht van de Tweede Kamer is er een marktconsultatie uitgevoerd om te onderzoeken onder welke voorwaarden marktpartijen bereid zijn te investeren in kerncentrales in Nederland, welke publieke ondersteuning daarvoor nodig zou zijn en in welke regio’s er belangstelling is voor de realiseren van een kerncentrale.

Voor- en tegenstanders
Er zijn op dit moment nog geen concrete plannen voor het bouwen van een nieuwe centrale, maar voorstanders zien kernenergie als een van de oplossingen van de energietransitie. Tegenstanders wijzen op de veiligheidsrisico’s, het afval en de tijd en geld die het kost om een centrale te bouwen.

In dit dossier vindt u nieuws en achtergrond met betrekking tot de ontwikkelingen en discussie rondom kernenergie in Nederland, evenals beleidsstukken, publicaties, video’s, vraag & antwoord en tools over dit onderwerp.