Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Wat zijn de voordelen van deelmobiliteit?

Redactie PONT | Klimaat 8 augustus 2024

ANTWOORD

Deelmobiliteit biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven, overheidsinstanties en de maatschappij als geheel. Door kostenbesparing, verhoogde efficiëntie, duurzaamheid, betere toegankelijkheid en verminderde parkeerproblemen draagt deelmobiliteit bij aan een duurzamer en inclusiever vervoerssysteem.

Duurzaamheidsdoelen

Deelmobiliteit is onderdeel van een duurzaam mobiliteitsbeleid en kan bijdragen aan het behalen van milieudoelstellingen en een betere luchtkwaliteit in de regio. Wanneer deelvervoer vaker benut wordt, betekent dat uiteindelijk minder vervoersmiddelen op de weg. Particuliere auto’s worden vervangen door openbaar vervoer, deelfietsen en deelauto’s. De CO2-uitstoot en luchtvervuiling van het verkeer neemt dan af. Het gebruik van elektrische deelvoertuigen in plaats van diesel- of benzine-auto’s draagt hier nog meer aan bij.

Lokale overheden kunnen op deelvervoer inzetten om invulling te geven aan hun duurzaamheidsdoelen. Bedrijven profiteren van de milieuvriendelijke aspecten van deelmobiliteit, omdat het hun ecologische voetafdruk verkleint en een duurzaam imago bevordert. Dat is aantrekkelijk voor klanten en werknemers.

Kostenbesparing

Deelmobiliteit kan aanzienlijke kostenbesparingen betekenen. In plaats van een eigen wagenpark te onderhouden, kunnen bedrijven gebruikmaken van deelvoertuigen, wat de kosten van het bedrijf voor onderhoud, verzekering en parkeerplaatsen vermindert. ‘

Ruimte voor andere functies

Ook in de publieke ruimte betekent het efficiënter verkeersbeheer en lagere uitgaven aan infrastructuuruitbreidingen. Minder voertuigen op de weg leiden tot minder files, een betere benutting van het bestaande wegennet en een lagere behoefte aan parkeerplaatsen.

De vrijgekomen ruimte kan de gemeente bovendien benutten voor groenvoorzieningen en voetgangerszones. Dit draagt bij aan een aantrekkelijkere leefomgeving.

Sociale inclusie

Deelmobiliteit biedt meer mensen toegang tot mobiliteitsopties, wat sociale inclusie bevordert. Mensen zonder eigen voertuig, zoals personen met een lager inkomen of jongeren, kunnen hierdoor gemakkelijker deelnemen aan werk, onderwijs en sociale activiteiten.