Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

ACM-besluit over aansluittermijnen kleinverbruikers op het elektriciteitsnet houdt geen stand

Op 17 september 2024 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een uitspraak gedaan over de termijnen waarbinnen netbeheerders kleinverbruikers moeten aansluiten op het elektriciteitsnet. (1)

4 oktober 2024

Artikelen

Artikelen

Ter achtergrond: uit uitspraken van het HvJ EU valt af te leiden dat niet de wetgever, maar de ACM bevoegd is tot vaststelling van wat redelijke aansluittermijnen zijn.(2) Daarop bepaalde de ACM in de Netcode elektriciteit een aantal redelijke termijnen voor zowel kleinverbruikers (12, 18 en 52 weken)(3) als grootverbruikers (26 en 52 weken).(4)

Met de uitspraak van het CBb zijn deze termijnen voor kleinverbruikers van tafel. Waar de ACM de door haar vastgestelde termijnen beschouwd als over het algemeen haalbaar, oordeelt het CBb dat de ACM met dit algemene uitgangspunt de belangen onvoldoende in kaart heeft gebracht. Daarbij vindt het CBb het voldoende aannemelijk dat de vigerende aansluittermijnen in een substantieel aantal gevallen niet haalbaar zijn. Daarbij lijkt de regeling bovendien geen rekening te houden met situaties waarin er sprake is van netcongestie of wanneer er geen net aanwezig is.

Dat de aansluittermijnen voor kleinverbruikers niet in stand blijven, is mogelijk een doorkijkje naar de aansluittermijnen voor grootgebruikers. Hoewel deze termijnen pas vanaf 1 januari 2025 in werking treden conform het ACM-besluit, is het maar de vraag of deze termijnen met de gehanteerde onderbouwing van de ACM stand zullen houden mochten deze getoetst worden door een rechter. De ACM zal hoe dan ook een nieuw besluit moeten nemen over redelijke termijnen voor kleinverbruikers, waarbij meer ruimte wordt geboden voor maatwerk en een minder rigide hantering van aansluittermijnen. De mogelijke impact op de redelijkheid van de termijnen voor grootgebruik blijft vooralsnog een vraagteken. Het blijft hoe dan ook de komende tijd onstuimig in de energiewereld!

Bronnen

1. CBb 17 september 2024, ECLI:NL:CBB:2024:642.

2. HvJ EU 3 december 2020, C-767/19, ECLI:EU:C:2020:984 en HvJ EU 2 september 2021, C-718/18, ECLI:EU:C:2021:662.

3. Art. 8.11 lid 2 onder a en b en lid 4 Netcode elektriciteit voor kleingebruikers (doorlaatwaarde kleiner dan of gelijk aan 3 x 80A).

4. Art. 8.13 lid 2 onder a en b Netcode elektriciteit voor grootgebruikers (doorlaatwaarde groter dan 3 x 80A maar met een aansluitcapaciteit kleiner dan of gelijk aan 10 MVA, inwerkingtreding 1 januari 2025).

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter