Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

ACM: huishoudens binnen 18 weken aansluiten, mits er voldoende netcapaciteit beschikbaar is

De wachttijd voor een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet voor huishoudens en andere kleinverbruikers is in principe maximaal 18 weken. Voor het aanpassen van een bestaande aansluiting in huis, bij voorbeeld voor een laadpaal, warmtepomp of zonnepanelen geldt een termijn van maximaal 12 weken. Deze aansluittermijnen gelden alleen als er op het elektriciteitsnet voldoende transportcapaciteit beschikbaar is. In congestiegebieden mag de wachttijd voor consumenten en andere kleinverbruikers niet meer dan 1 jaar bedragen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft deze aansluittermijnen voor kleinverbruikers vastgelegd in de Netcode elektriciteit.

ACM 9 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Aansluitingen voor kleinverbruikers zijn de aansluitingen die huishoudens en kleine zakelijke ondernemingen hebben (aansluitingen tot en met 3 x 80 A op laagspanning). Sectorpartijen, waaronder de netbeheerders en (vertegenwoordigers van) grootverbruikers, hebben de ACM gevraagd hen de gelegenheid te geven om in onderling overleg tot een gezamenlijk voorstel voor aansluittermijnen van grootverbruikers te komen. Deze gesprekken worden nu door de sector gevoerd. Daarom heeft de ACM nog geen besluit genomen over de aansluittermijn van grootverbruikers.

Door de maximale aansluittermijn in de Netcode vast te leggen, geeft de ACM zoveel mogelijk duidelijkheid aan huishoudens en andere kleinverbruikers die nu soms lang moeten wachten op een nieuwe aansluiting. De ACM houdt hiermee ook zo goed mogelijk rekening met netbeheerders die door onder andere personeelstekorten grote moeite hebben om aan de vraag aan extra aansluitingen en transportcapaciteit te voldoen.

Advies: vraag een aansluiting zo snel mogelijk aan

Kleinverbruikers mogen de netbeheerder altijd meer tijd geven om de aansluiting te realiseren. De ACM roept kleinverbruikers en projectontwikkelaars dan ook op om zo vroeg als mogelijk een aansluiting aan te vragen. Hierdoor hebben netbeheerders meer tijd voor de realisatie en kunnen zij werkzaamheden zo efficiënt mogelijk inplannen. Ook roept de ACM netbeheerders op hun processen verder te verbeteren, waardoor bulkaanvragen van aansluitingen efficiënter gemaakt kunnen worden. Als het vanwege een ernstig tekort aan transportcapaciteit niet mogelijk is om binnen 18 weken een nieuwe aansluiting voor kleinverbruikers aan te leggen, ziet de ACM er op toe dat netbeheerders alles in het werk stellen om te zorgen dat de aansluitingen alsnog zo snel mogelijk gebruikt kunnen worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter