Menu

Filter op
content
Klimaatweb
0

ACM: Meer ruimte op het elektriciteitsnetwerk mogelijk door congestiemanagement

De nieuwe regels voor congestiemanagement die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in mei 2022 heeft vastgesteld maken het mogelijk dat netbeheerders in samenwerking met hun grotere aangeslotenen meer ruimte kunnen creëren op de elektriciteitsnetten voor andere gebruikers. Hierdoor kunnen duurzame projecten zoals wind- en zonneparken, elektrische boilers, warmtepompen en laadpalen sneller aangesloten worden op het net.

NetbeheerNederland 25 september 2023

Artikelen

Artikelen

Hoewel het gebruik van congestiemanagement inmiddels al aardig op stoom raakt, zien netbeheerders, marktpartijen en de ACM ook ruimte voor verbetering om te zorgen dat congestiemanagement vaker en sneller ingezet kan worden. Zo kan verplichte deelname grotere partijen die al zijn aangesloten op het net er toe bewegen mee te werken aan congestiemanagement. Hierdoor komt er ruimte vrij voor nieuwe partijen. Daarnaast kan het standaardiseren van contracten en vergoedingen de totstandkoming van congestiemanagement-afspraken versnellen.

Om ruimte te maken voor nieuwe duurzame projecten op het net is het belangrijk dat bestaande projecten die al voldoende transportcapaciteit gecontracteerd hebben ook meewerken aan congestiemanagement en aanbieden het net flexibeler te gebruiken. Gezien de ernst van transportschaarste kan deelname aan congestiemanagement niet langer vrijblijvend zijn, met name voor producenten van elektriciteit.

Congestiemanagement houdt in dat producenten of afnemers van elektriciteit helpen het net minder te belasten door invoering of afname op piekmomenten tijdelijk te verminderen. Producenten en afnemers ontvangen hiervoor een vergoeding van de netbeheerder. Dankzij congestiemanagement ontstaat er meer ruimte op het net en kunnen er meer duurzame projecten aangesloten worden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter