Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Afgelopen kwartaal minder gas bespaard door afschakelen wind en zon

Het afgelopen kwartaal had Nederland 350 miljoen kubieke meter gas kunnen besparen als zonnepanelen en windmolens niet zouden zijn afgeschakeld. Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. De niet gerealiseerde besparing wordt de komende tijd waarschijnlijk groter.

1 juli 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Dit jaar telt tot nu toe 286 uur waarop de stroomprijzen nagenoeg nul, of zelfs negatief waren. Op deze momenten werd er meer wind en zon opgewekt dan nodig. Als energieopslag niet voorhanden is, worden de energiebronnen stilgelegd. In de afgelopen drie maanden is daardoor 1700 gigawattuur aan duurzame energie niet geoogst. Volgens Energieopwek.nl goed voor 350 miljoen kubieke meter gas, voldoende om een stad als Den Haag mee te verwarmen.

Naar verwachting gaat afschakelen in de toekomst vaker gebeuren. Er komt de komende jaren veel wind- en zonvermogen bij, maar de stroomvraag groeit naar verwachting minder snel. Duurzame energie exporteren zal ook minder makkelijk worden omdat het buitenland zelf in duurzame opwek investeert.

In juni was het aandeel duurzame stroom 64 procent tegen 56 procent dezelfde maand vorig jaar. Belangrijk hierbij is dat vier procent van deze 64 afgeschaald is door het overschot van duurzame energie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter